BIH

Službena web stranica MUP TK-a ponovo dostupna svim korisnicima

Otklonjeni tehnički problemi stranice

M. Ahmedić

23.10.2014

Službena web stranica Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je od danas ponovo stavljena u funkciju i dostupna je svim korisnicima.

Korisnici nisu mogli pristupiti web stranici MUP TK-a, oko mjesec dana, zbog tehničkih problema i hakera koji su nekoliko puta vršili napad na ovu stranicu, jer nije dovoljno zaštićena.

- Službena internet stranica www.muptk.ba je bila ugašena, a glavni uzrok je bio tehničke prirode. Nije bila dovoljno zaštićena iz finansijskih razloga i bila je više puta pogodna za hakere i njihovo vršenje napada na našu stranicu. Otklonili smo određene tehničke probleme i stranica je stavljena u funkciju. Od danas je ponovo dostupna svim zainteresiranim posjetiocima i nadamo se da je sada više zaštićena u odnosu na prije, kako više ne bi imali navedenih problema - istaknuo je Izudin Šarić, portparol MUP TK-a.

Naglasio je da se na web stranici svakodnevno mogu pratiti vijesti iz policijskog biltena dnevnih događaja, aktuelnih informacija u vezi aktivnosti MUP TK-a, obavještenja javnih konkursa-oglasa, kao i druge informacije i podaci iz djelokruga rada ove institucije.

Podsjećamo, od 27. septembra tekuće godine, službenoj web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona korisnicima nije bilo omogućeno pristupiti, te su bili uskraćeni informacija sa ove stranice. Prilikom pristupanja ovoj stranici, bio je prikazan znak upozorenja ,!, sa riječima na engleskom jeziku „Under Construction - come back soon.“

Hakeri su više puta vršili napad na stranicu MUP-a TK-a, a zadnji slučaj je zabilježen krajem augusta ove godine, gdje je umjesto teksta koji se odnosi na pretrese u Tuzli bio postavljen video sa pornografskim sadržajem.