BIH

Nastupa hidžretska Nova godina

Centralno obilježavanje u Sarajevu, Mostaru i Tuzli

S.Ha./A. Ha

23.10.2014

Muslimani širom svijeta obilježavaju Novu 1436. hidžretsku godinu. U BiH centralno obilježavanje hidžretske Nove godine bit će obilježena u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Muslimani Bosne i Hercegovine, Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu. U džamijama se obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru.

Islamski kalendar ili hidžretski kalendar je kalendar prema kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana, a u mnogim islamskim državama ovo je službeni kalendar.

Riječ je o je lunarnom, odnosno mjesečevom kalendaru, koji se ravna prema mjesečevim mijenama. Jedna puna mjesečeva mijena označava protok jednog mjeseca prema kalendaru. Zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne pada na isti dan prema gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru) nego kruži kroz sva godišnja doba.

Od Hidžre do danas, odnosno 2014. godine, navršilo se 1435 hidžretskih godina.  

Tuzla: Paketići podjeljeni za 500 djece

U Džamiji Princa Abdulaha u Tuzli večeras je, u povodu nastupanja  Nove 1436 hidžretske godine održana centralna vjerska svečanost kojoj je prisustvovalo preko hiljadu i po vjernika.

Nakon prigodnog vjerskog programa, priređenog u džamijskom prostoru, uz veliko zalaganje imama hafiz Edin ef.Peštalića i hafiza Ahmed ef.Rahmanovića, vjernici su  nastavili druženje do kasnih sati.

Posebna radost priređena je podjelom oko 500 paketića mektebskoj djeci, ali i djeci iz Udruženja „Koraci nade“, te učenicima  iz dvije osnovne škole iz Tuzle.

- Obilježavanje Nove hidžretske godine je postalo tradicionalno u Medžlisu IZ Tuzla i ono što posebno raduje, jeste da se na podjeli paketića i druženju okupe djeca raznih vjeroispovjesti,  što nam predstavlja posebno zadovoljstvo – kazao nam je glavni imam Medžlisa Tuzla Ahmed ef. Huskanović.

I ove godine, u čast Nove hidžretske godine, slastičar hadžija Eldar Čivić skupa sa džematlijama napravili su tortu dužine 2 metra i širine jedan metar, kojom su se častili prisutni vjernici.