BIH

Palislamović pravosnažno oslobođen, tužilac Čampara ponovo poražen

Apelaciono vijeće odbacilo Čamparinu žalbu kao nepreciznu

Redakcija

23.10.2014

Nakon slučaja Melvida Jašarević i Harisa Čauševića Oksa pala je još jedna presuda Tužilaštva BiH za terorizam, a koju je vodio očito nesposobni tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Dubravko Čampara.

Drugostepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH, kojim je predsjedavala sutkinja Azra Miletić, a članovi su bili sudije Tihomir Lukes i Dragomir Vukoje, odbilo je kao neosnovanu žalbu tužioca Dubravka Čampare te je kao pravosnažnu potvrdilo oslobađajuću presudu Naseru Palislamoviću, optuženom za krivično djelo terorizma, ekskluzivno saznaje "Dnevni avaz".

Istovremeno, uvažena je žalba advokata Harisa Čauševića Oksa te je ukinuta prvostepena presuda i sudit će mu se ponovo. Čaušević je prvostepenom presudom proglašen krivim i osuđen je na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora.

Optužnicom koju je zastupao tužilac Dubravko Čampara, Palislamović i Čaušević teretili su se za teroristički napad na Policijsku upravu u Bugojnu 27. juna 2010. godine te da su podmetnuli veliku količinu eksploziva uz zid Policijske uprave, čijim su aktiviranjem skoro pa uništili objekt u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest osoba ranjeno.

Advokat Kerim Čelik, branilac optuženog Palislamovića, odgovorio je na Čamparinu žalbu s prijedlogom da bude odbijena kao neosnovana te je predložio da mu oslobađajuća presuda bude potvrđena, što je vijeće i učinilo.

U obrazloženju presude drugostepeno vijeće je žalbu tužioca Čampare ocijenilo kao nepreciznu u pogledu činjenica koje su nepotpuno utvrđene.

- Svjedoci optužbe nisu pružili bilo kakva saznanja koja se tiču odlučnih činjenica, pa se prvostepeno vijeće nije osvrtalo posebno na njihove iskaze. Na temelju iskaza navedenih svjedoka nije moguće dovesti u optuženog Nasera Palislamovića u vezu s radnjama koje mu se stavljaju na teret - kaže se u obrazloženju drugostepene presude Apelacionog vijeća suda BiH.

(Kompletnu priču o oslobađaju Nasera Palislamovića pročitajte u sutrašnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza")