REGION

Kosovski ministar Hoxhaj za mirovni sporazum prije ulaska Srbije u EU!

Danas u Beogradu

Onasa

23.10.2014

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj ocijenio je danas da Beograd i Priština trebaju potpisati mirovni sporazum prije nego što Srbija pristupi Europskoj uniji, ocjenivši prijem Kosova u Ujedinjene narode kao logičan slijed procesa normaliziranja odnosa, uz preporuku Beogradu da ne blokira taj proces.

- Taj pravno obvezujući sporazum, koji se spominje u EU, za nas nije ništa drugo nego mirovni sporazum- rekao je Hoxhaj novinarima uoči početka regionalnog ministarskog skupa o ekonomskom upravljanju u Beogradu, na kojem sudjeluje zajedno sa kosovskim  ministrom gospodarskog razvoja Fadiljom Ismailjem.

Hoxhaj je dolazak kosovskih ministara u srbijansku prijestolnicu ocijenio povijesnim događajem i potvrdom normalizacije odnosa Beograda i Prištine koja je, kako je naveo, spremna riješiti sva sporna pitanja "u roku od tri do pet godina". Spomenuvši nedavne incidente na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu, kosovski je ministar vanjskih poslova zaključio da su oni pokazatelj “krhke situacije u regiji”. 

Albanski ministar vanjskih poslova Dmitmir Bushati, koji također prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova i gospodarstva zemalja zapadnog Balkana, rekao je da će najavljeni skorašnji posjet Beogradu predsjednika albanske vlade Edija Rame biti dogovoren sa srbijanskim vlastima.

- Nema nametanja i uvjetovanja. Sve će biti dogovoreno prema zajedničkom sporazumu i najboljoj praksi - rekao je Bušati.

Na upit hoće li Rama posjetiti Preševo, područje na jugu Srbije s većinskim albanskim stanovništvom, ustvrdio je da je to “normalna europska praksa”.