REGION

Dačić: Uspješno organiziran skup, sljedeći u Prištini

Regionalna konferencija ministara vanjskih poslova

Fena

23.10.2014

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas zadovoljstvo zbog uspješno organizirane regionalne konferencije ministara vanjskih poslova i finansija u Beogradu i poručio da će naredni ovakav sastanak biti održan u Prištini nakon osnovanja tamošnje vlade. 

- Konferencija je protekla u dobroj atmosferi i ona je pokazatelj promjene stanja na Balkanu. Srbija je zadovoljna što je organizovala ovakav sastanak- rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon završetka tog skupa. 

Dačić je kazao da se na skupu razgovaralo i o temi ekonomskog upravljanja i međusobnog povezivanja regiona i da su na njemu istaknuta tri važna zajednička cilja, prenosi Tanjug.

On je naveo da sve zemlje zapadnog Balkana teže EU, međusobno se podržavaju na tom putu ističući da je vrlo važna regionalna stabilnost te da su incidenti poput onog na utakmici Srbija-Albanija pokazatelj koliko je vremena potrebno da se dođe do regionalne stabilnosti, a malo da se ona poremeti. 

Dačić je kazao i da su na skupu bili predstavnici prištinskih vlasti, na osnovu gimnih formule koja definiše učešće Prištine na regionalnim forumima, te da je dogovor da sljedeći ovakav sastanak bude u Prištini kad se konstituiše nova vlast. 

Dačić je poručio i da ovaj region zaostaje za razvijenim regionima Evrope i svijeta i da su njihov interes uspješne reforme u svim zemljama zapadnog Balkana kako bi se uspostavio zdrav ekomski sistem.