REGION

Pljušte ponude kaucija za slobodu

Afera Agram

Onasa

23.10.2014

Slobodan Ljubičić, uhapšen u nedjelju u aferi Agram, ponudit će kauciju u iznosu od 2,4 miliona kuna (preko 300 hiljada eura) i odstupiti s pozicije predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga u zamjenu za odbranu sa slobode od Uskokovih sumnji, doznaje se od njegovog branitelja.

Ljubičićev advokat Veljko Miljević najavio je da će sutra uobličiti prijedlog za zamjenu istražnog zatvora kaucijom u kojem će navesti da će podnijeti ostavku kako bi se otklonila opasnost od ponavljanja djela.

Predsjednik Uprave Holdinga jedan je od dvanaestorice okrivljenika kojima je u utorak navečer određen istražni zatvor, među kojima je najpoznatiji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Sudac istrage Zdenko Posavec tada je, međutim, prihvatio kauciju za suvlasnika CIOSA Petra Pripuza u iznosu od 7,5 milijuna kuna (gotovo milin eura), a za pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i šefa Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markusa od po 100 hiljada kuna (13 hiljada eura).

Advokati osumnjičenih najavili su žalbe na odluku o zatvaranju svojih branjenika, a Uskok na pogodnost da se neki od njih brane sa slobode, o čemu će sudsko izvanraspravno vijeće raspravljati kada se prikupe sve žalbe.

Miljević je rekao da je tek danas dobio rješenje o određivanju istražnog zatvora pa će se sutra žaliti i na tu odluku.

Zagrebački Županijski sud će najranije sljedeće sedmice odlučivati o žalbama na istražni zatvor, kao i odluci da se okrivljenike  uz kauciju pusti da se brane sa slobode. Okrivljenici kojima je kaucija prihvaćena  moći će na slobodu tek ako rješenje o određivanju istražnog zatvora postane pravomoćno, a njihova kaucija 'sjedne' na račun suda.  Miljević ne isključuje mogućnost da još koji okrivljenik podnese kauciju zamjenu za odbranu sa slobode.

"Vjerojatno da ima i drugih koji će nuditi kauciju, a i sam sudac istrage je u utorak navečer u usmenom obrazloženju napomenuo da svi ostali okrivljenici imaju takvu zakonsku mogućnost", kazao je Miljević.

Za medijske navode po kojima Uskok proširuje istragu protiv Bandića i ostalih osumnjičenih u slučaju Agram, Miljević je rekao da je to moguće, ali da on takvih informacija nema.

Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćeno kaucija u Remetincu su završili gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog  holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije firme, ali pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tokom istrage, što može potrajati mjesecima.  Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zasapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna (oko 2,3 miliona eura).