GLOBUS

Stanje ruskih padobranaca ranjenih u Ukrajini je vojna tajna

Rusko ministarstvo odbrane

Fena

23.10.2014

Rusko ministarstvo odbrane odbilo je dati bilo kakvu informaciju koja se odnosi na padobrance ranjene u Ukrajini i hospitalizirane u Sankt Peterburgu, doznaje se u četvrtak iz Odbora majki ruskih vojnika.

Nevladina organizacija za ljudska prava uputila je u augustu ruskom ministarstvu molbu da dobije informacije koje se odnose na "zbrinjavanje u bolnici Vojnomedicinske akademije stotinjak padobranaca navodno ranjenih u Ukrajini", objasnio je za AFP Aleksandar Peredruk, ataše za štampu ovog odbora.  

- Tražena informacija je medicinska tajna u skladu s ruskim zakonima - odgovorilo je ministarstvo odbrane, saopćila je nevladina organizacija koja se bori protiv zloupotreba u ruskoj vojsci.

U augustu je nekoliko nezavisnih ruskih medija objavilo da su u tajnosti sahranjena dva padobranca blizu Pskova, pozivajući se na rodbinu koja je kazala da su oni ubijeni u Ukrajini gdje Rusija zvanično nije rasporedila trupe.

Rusija je uvijek demantirala tvrdnje Kijeva i zapadnih zemalja da je poslala svoj ljude da se bore na strani separatista na istoku Ukrajine.