BIH

Füle: Nijedna država Zapadnog Balkana ne ispunjava ekonomske kriterije za članstvo

Komesar za proširenje EU

Onasa

23.10.2014

Evropski komesar za proširenje Štefan Füle izjavio je danas da Komisija smatra da nijedna država na Zapadnom Balkanu ne ispunjava ekonomske kriterije za članstvo u Evropskoj uniji (EU), u smislu funkcionalne tržišne ekonomije ili postojanja kapaciteta da se izdrži pritisak konkurencije i tržišta.

Komisija predlaže novi proces

Füle je na ministarskoj konferenciji "Šestorka Zapadnog Balkana" u Beogradu rekao da Komisija predlaže novi proces - kredibilan program reformi i pojačan nadzor pod okriljem EU.

"Želimo da ojačamo kapacitete za donošenje ekonomskih politika na Zapadnom Balkanu, kako bismo ojačali konkurentnost, rast i otvaranje radnih mjesta", naveo je Füle u govoru, koji je objavljen na njegovom sajtu.

"Relevantan i kredibilan program reformi moraće da izmjeni vaše ekonomije i obezbijedi makrofinansijsku stabilnost", rekao je Füle.

Pozvao je zemlje Zapadnog Balkana da riješe najvažnija pitanja, koja su u skladu sa nacionalnim prioritetima i preporukama EU u pet oblasti - kapitalu, ljudskim resursima, boljoj industrijskoj strukturi, dobrom poslovnom okruženju i trgovinskoj integraciji.

Füle je ukazao da je jedna od lekcija nedavne ekonomske krize da države moraju da pojačaju svoju konkurentnost.

Snažna poruka investitorima

Prema njegovim riječima, uvjerljivi program ekonomskih reformi, uz procedure nadzora iz EU, poslaće snažnu poruku investitorima da je dobro poslovno okruženje nacionalni prioritet.

"Investicije će se ostvariti ako ste sposobni da demonstrirate dobre planove i predanost konkretnom unapređenju investicione klime", ocijenio je Füle.

Prema njegovim riječima, nacionalne ekonomske reforme moraju se koordinirati i to ne može biti samo posao ministarstava finansija ili ekonomije, već su potrebne konsultacije sa nacionalnim parlamentima, socijalnim partnerima i civilnim društvom.

"Kredibilan i relevantan program ekonomskih reformi biće solidna osnova za ekonomski dijalog sa EU", rekao je Füle.

Dodao je da je veoma važna regionalna dimenzija u tom procesu, pošto se zemlje Zapadnog Balkana suočavaju sa sličnim izazovima.

"Vjerujem da postoji pozitivna dinamika poslije uspješnog Berlinskog samita u avgustu i volio bih da naglasim ulogu Savjeta za regionalnu saradnju kao našeg ključnog partnera", rekao je Füle.

"Radujemo se da do 31. januara 2015. godine dobijemo prve nacionalne programe ekonomskih reformi, a planiramo da Komisija prve komentare i procjene pripremi u februaru ili martu", rekao je Füle.

Sastanci u aprilu

"Za nas je važno da radimo zajedno sa vama na tim važnim programima. Planiramo da održimo sastanke u svakoj od država u aprilu, kako bismo diskutovali o specifičnim predlozima svake države", dodao je on.

Potom će, kako je kazao, uslijediti konsultacije sa članicama EU, kako bi i one dale svoje preporuke.

Evropska komisija, poručio je Füle, vidi finansijske institucije kao ključne partnere u ovom procesu.

"Već smo razgovarali sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom i drago mi je da su njihovi predstavnici na današnjoj konferenciji", izjavio je Füle.