BIH

Za biblioteku u osnivanju u Bužimu prikupljeno 3.000 knjiga

U Tešnju održana Šesta konferencija bibliotekara

Autor:M. Čabrić

23.10.2014

U organizaciji JU Opća bibloteka Tešanj, u ovom gradu je  održana Šesta konferencija bibliotekara sa međunarodnim učešćem.  Ovogodišnja konferencija  održava se u tematskom okviru „Školske biblioteke, izazovi i mogućnosti i zavičajne zbirke.  Stanje u bibliotekarstvu i kulturi uopće u našoj zemlji nije na zadovoljavajućem nivou. Tome u prilog govore brojne činjenice.

- Unazad 20 godina, u 20. i 21. vijeku nije sagrađena ni jedna biblioteka. Većina ih nema svojih sredstava, a općine izbjegavaju finansiranje - kazala je Enisa Žunić iz  Fonda za bibliotekarstvo FBiH.

Bibliotekari i skupovima ove vrste  nastoje poručiti javnosti, ali i onima koji odlučuju da je ulaganje u znaje i dalje najisplativija investicija. Podsjetio je, na početku Konferencije Ismet Ovčina, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke BiH.

tesanj-sesta-konf-bibl-10-14

OFF; Šesta konferencija biliotekara, uz ostala važna pitanja, posebno je podcrtala važnost očuvanja kulturnog naslijeđa kroz zavičajne zbirke i razvoja školskih biblioteka.

- Upoznavanjem sebe i onoga što je naša kulturna baština sa drugom i drugih sa nama, u ovom  bh. kontekstu je od izuzetnog značaja – ističe prof. dr.Senada Dizdar,sa FPN Sarajavo.

- Školske biblioteke su do sada bile zapostavljene. Mi želimo da, otvaranjem tih tema počnemo se baviti i uređenjem i radom  rada školskih biblioteka. Želimo da im pomognemo u razvoju – kazao je mr. Esmir Subašić, direktor JU Opća biblioteka Tešanj.

U okviru Konferencije prikupljeno je 3.000 naslova za Biblioteku u osnivanju u Bužimu, a pokrenuta je i inicijativa za formiranje Društva bibliotekara FBiH.