NOGOMET

Semir Štilić: Uzimam pasoš Poljske

U novom broju „Sporta“

Avaz Sport

23.10.2014

Niti odlaskom u inostranstvo status Semira Štilića nije se popravio na reprezentativnom planu. Premda je igrao u svim selekcijama, u A tim je rijetko pozivan. Čak i onda kada je briljirao poziv je dobijao zbog presinga javnosti, medija...

- Naravno da bih volio da nosim dres svoje zemlje, ali nije do mene. Ne želim ništa govoriti na tu temu. Ja ću svojim igrama odgovarati, a drugi neka pričaju šta hoće – kaže Štilić i dodaje:

- Tačno je da uzimam pasoš Poljske. U proceduri je moj predmet. Možda neki misle da je zbog reprezentacije, ali to nije razlog. Pasoš ću dobiti, jer ispunjavam uslove, pa se ubuduće neću voditi kao stranac, već kao igrač Evropske unije – rekao je Štilić.

Intervju sa Štilićem čitajte u novom broju Avazovog Sporta.

Haris Handžić: Golove sam naučio davati na ulici

handzic951

Protiv Torpeda je postigao gol za TV špice. Svojevremeno dijelio svlačionicu sa Levandovskim, Štilićem, Burićem. Sa 19 godina debitovao za "A" reprezentaciju BiH.

Haris Handžić je dijete Sarajeva. Prošao je sve mlađe selekcije kluba sa Koševa, ali i reprezentacije BiH. Trenutno je član ruskog prvoligaša Ufe.

To mi je bio drugi gol u prvenstvu. Nisam igrao na svim utakmicama, jer na početku sezone nisam imao pravo, zbog problema sa registracijom. Istina je da sam dao lijep gol, jer sam se prvo izborio za jednu loptu, a nakon toga lobovao golmana. Uvijek sam težio postići atraktivan gol. Nekako to nosim sa ulice, još iz perioda kada sam kao klinac sa rajom igrao lopte ispred zgrade. Za sada mi u Rusiji dobro ide – kaže Handžić.

Duži razgovor sa Handžićem objavljujemo u novom broju „Sporta“.

Iz arhiva: Ko je sve iz Orašja igrao za Zmajeve

klaic951

Veliki broj oraških nogometaša je svojim nastupima u različitim državnim selekcijama oduševljavao brojne poklonike Zmajeva, a mnogi su se čudili kako Orašje može imati toliki broj mladih igrača u državnim repkama.

Led je probio Miro Klaić, izvrsni desni bočni Orašja, svojim debijem u najboljoj izabranoj vrsti BiH 1999. godine (BiH-Svijet) još u vrijeme teških pregovora oko ustroja NS BiH.

Velimir Brašnić je upisao nekoliko „kapica" za „A" reprezentaciju, uz pehar za najboljeg igrača turnira u Maleziji. Edin Husić je na turneji Sliškovićeve izabrane vrste u Koreji i Iranu započeo reprezentativnu „A" karijeru, dok je Josip Lukačević u državnoj najboljoj ekipi igrao u Zenici protiv Azerbajdžana (1:0), a u istom gradu svoj debi je imao i Matijas Pejić protiv Makedonije, kod Mehe Kodre).

Prije ovih pobrojanih velikih broj odličnih igara u „A" timu imao je iskusni Bakir Beširević, na popisu „A" tima bio je i odlični vratar Zdenko Baotić.

Za A-2 izabranu BiH vrstu nastupe su upisali Stamenko Ćošković i Ivo Pejić, dok je Slavko Kobaš bio standardan u Olimpijskom timu.

Mlada ili U-21 selekcija BiH se godinama nije mogla zamisliti bez Labudova, a nekada su u početnoj postavi bila i po četiri igrača sa Save, Zdenko Baotić, Mijo Studenović, Josip Lukačević, Edin Husić (Hrvatska - BiH u Vinkovcima 0:4 17.11.2004.).

Majicu Mlade selekcije su oblačili i Ivica Babić, Damir Tosunović, Marko Đurić, Ilija Ristanić, Sabit Alimanović, Anto Živković, Mato Mašić i drugi. U U-19 selekciji su kapetani bili Ivan Breškić i Antonio Vidović a u njoj su igrali i Lazar Bogdanović, Zlatko Mikić, Himzo Omerbašić, vratar Marinko Oršolić, Marijan Marošević, Pavo Živković, Sulejman Krpić...