BIH

Potvrđeno pisanje “Avaza”: Bosni i Hercegovini smanjena isporuka gasa za 35 posto

Iz državne kompanije “BH-Gas” se oglasili saopćenjem za javnost

M. AŠČIĆ

23.10.2014

Tokom jučerašnjeg dana BH-Gasu su isporučene za 35 posto manje količine gasa od naručenih. BH-Gas intenzivno radi na pronalaženju alternativnih rješenja u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima. Dugoročno gledano, radimo na razvoju alternativnih pravaca snabdijevanja gasom, kao i izgradnje skladišta gasa, što prije svega ovisi o interesima i spremnosti države, te nižih organa vlasti. Država će morati stati iza ovih projekata, kako bi osigurala dugoročno energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine", saopćeno je danas iz ove kompanije.

Ovim je potvrđeno pisanje “Avaza” da je ruski “Gazprom” smanjio količine plina našoj zemlji, ali da su to u ovoj državnoj kompaniji mjesecima vješto skrivali. Naime, u tom periodu ovo ograničenje se nije osjetilo u Bosni i Hercegovini iz razloga slanja fiktivnih narudzbi gasa. Svaka dnevna narudžba, od strane BH-Gasa, je uvecavana za 30 posto tako da kad Gazprom umanji naručenu količinu za 30 posto, Bih je dobijala potrebne i stvarne kolicine za taj dan.

Od uvoznika gasa, kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo, dobili smo zvanično obavještenje upućeno od Gazprom Exporta da do smanjenih isporuka gasa dolazi zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji, kako bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorija Ukrajine prema evropskim potrošačima tokom zimske sezone", kažu iz BH-Gasa.

No “Avaz” iz izvora bliskih kompaniji saznajemo da je Uprave “BH-Gasa” već smnajila isporuke plina za “Sarajevogasu” i Toplanama za 20 posto.

Ovo bi u jeku zimske sezone moglo izazvati neviđeni kolaps u snadbijevanju plinom BiH.