BIH

Obilježena 21. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu

Taj dan ubijeno je 38 nevinih ljudi

E. Trako

23.10.2014

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 21. godišnjica od pokolja koji su počinili pripadnici HVO-a kada su ubili 38 Bošnjaka civila tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba, javlja reporter "Dnevnog avaza" sa lica mjesta.

Četiri mjeseca prije pokolja HVO je Bošnjacima u selima Daštansko i Stupni Dol kod Vareša izdao ultimatum prema kojem su morali predati svoje oružje. Međutim HVO jer naknadno povukao ultimatum, a Ivica Rajić je preuzeo kontrolu u Varešu. Vojna formacija HVO-a ušla je u selo i napala tamošnje civile. Rajić je potom svojim ljudima naredio pretraživanje bošnjačkih kuća i okupljanje svih vojno sposobnih muškaraca kako bi ih zadržali. Inače, u napad na Stupni Dol imao je za cilj pobiti što više Bošnjaka.

Obilježavanju godišnjice su prisustvovali mještani, rodbina, delegacije iz političkog života te predstavnici Udruženja saveza logoraša BiH. Položili su cvijeće, a učenjem Fatihe i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine odata je počast žrtvama, dok je na mezarju proučena dova i Jasin.

Fadil Likić je kobnog 23. oktobra 1993. godine izgubio brata, nevjestu i dvoje njihove djece. Kaže da mu ovaj dan uvijek budi sjećanja i bol, ali i veliku žalost.

- Dok god smo mi živi sjećat ćemo se svojih najmilijih. Oni su bili nedužni i ništa nisu uradili, ali krvnici su ih pobili jednostavno iz mržnje. Pravda je spora, ali će stići a nama ostaje da bolujemo za svojim najmilijima - kazao je Likić za "Dnevni avaz".