AUTO-MOTO

Ofanziva iz Volfsburga

Šta nam sprema Volkswagen

M. T.

23.10.2014

U želji da od Toyote otme naslov prvog proizvođača na svijetu, Volkswagen će u narednih pet godina obnoviti kompletnu gamu, s naglaskom na SUV modelima.

Njemački koncern planira ukinuti pojedine modele koji  se nisu pokazali isplativim, poput kabrioleta Eos, dok će pojačati ponudu SUV i premium modela kojima može ostvariti veliku zaradu.

Prvi koji će izaći na tržište je novi Passat, koji će kupcima biti na raspolaganju već u novembru ove godine. Osma generacija Volkswagenove velike limuzine dolazi u sličnom "pakovanju" kao i njegov prethodnik, ali s oštrijim linijama po uzoru na Phaeton.

2018. godine očekuje se osma generacija Golfa

Za dvije godine, slijedi lansiranje Volkswagena CC, a poslije će doći i model Shooting Brake, odnosno CCS karavan.

Svakako, najviše pažnje izazvat će Golf 8, koji se na tržištu očekuje 2018. godine. Od aktuelnog modela će biti širi, niži i lakši za više od 100 kilograma, imat će više prostora i bit će dinamičniji u vožnji. Dok će Golfova verzija Alltrack izaći 2015., druga karoserijska izvedba Alltrack s pogonom na sva četiri točka dolazi poslije Golfa.

Sljedeće godine još možemo očekivati novi Touran, a 2016. novi Tiguan, koji imati i coupe verziju CC. Dok će sedma generacija Pola biti predstavljena 2016., uz moguće verzije Speedster, Cabrio i SUV, dvije godine poslije planira se lansiranje Scirocca koji će se temeljiti na Golfu 8.