BIH

Mostar domaćin 3. Kongresa hirurga FBiH

Večeras svečano otvorenje

M. H.

23.10.2014


U mostarskom Domu „Kosača“ večeras će svečano biti otvoren 3. Kongres hirurga Federacije BiH s međunarodnim učešćem, čiji su organizatori Udruženje hirurga FBiH, Klinika za hirurgiju Kliničke bolnice Mostar i Ljekarska komora HNK.
 
Na Kongresu će učestvovati preko 200 hirurga iz BiH i regije, a posvećen je temama iz oblasti opće, abdominalne, torakalne, plastično-rekonstruktivne, dječje i kardiovaskularne hirurgije, traumatologije i neurohirurgije.

Tim povodom danas je u Kliničkoj bolnici održana konferencija za novinare na kojoj su  govorili predstavnici organizatora ovog skupa.

- Uspjeli smo organizirati kongres koji je na visokom nivou jer nam je cilj bio da u Mostar dovedemo ljude koji su vrh medicine, da bi nastavili surađivati s njima. Mi smo u našoj Hirurgiji napravili mogu slobodno reći svjetski bum s kojim se malo ko još može pohvaliti jer je politika naše kuće bila dovesti ovdje stručnjake iz svijeta da nas nauče. Imamo i Kardiohirurgiju koja je na visokom nivou. a o Dječijoj hirurgiji se tu više nema šta reći jer sada ljudi iz Hrvatske, gdje smo mi učili, dolaze u Mostar da se operišu - kazao je predsjednik organizacijskog odbora prof. dr. sc. Zdrinko Brekalo.

Direktor Kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić kazao je kako je ovaj kongres značajan iz više razloga, ali prije svega jer su na ovaj način hirurzi iz cijele BiH pokazali da dobro sarađuju "uprkos konfiguraciji naše države".

- Ovaj kongres bit će veliki doprinos razvoju kardiohirurgije, a usput je način promocije naše bolnice i Mostara - kazao je Kvesić.

Radni dio kongresa održavat će se u hotelu " Mepas". Kongres se završava u nedjelju 26.oktobra.