LIFESTYLE

Fenomen dugovječnosti: Na Ikariju niko nije bolestan

Na grčkom otoku

Redakcija

23.10.2014

Grčki otok Ikarija poznat je po tome što njegovi stanovnici rijetko obolijevaju i žive do pozne starosti, a razlog tome leži u njihovoj prehrani i životnim navikama. Populacija od oko 7.000 stanovnika ovog otoka mogla bi poslužiti kao primjer ljudskoj vrsti u tome kako bi trebalo živjeti da bi se očuvalo zdravlje i doživjela duboka starost.

Na otoku gotovo da nema oboljelih od raka, kardiovaskularnih bolesti i demencije. Većina stogodišnjaka na otoku nije imala dovoljno hrane. Jeli su vrlo malo i potpuno neprerađeno, hranili su se puževima i divljim travama. Meso bi jeli jednom ili dvaput godišnje.

Na otoku nema i nikad nije bilo žurbe. Zakasniti ili ne pojaviti se potpuno je uobičajeno i prihvatljivo ponašanje. Nema stresa uzrokovanog kašnjenjem ili žurbom.

Spavanje je nešto u čemu otočani ni najmanje ne oskudijevaju. Spavanje tokom čitave noći i ponovo usred poslijepodneva pozitivno se odrazilo na njihovo zdravlje.

Kretanje je jedna od najvažnijih karakteristika otočana. Čak i osobe starije od 100 godina i dalje svakodnevno hodaju te tako održavaju zdravlje i vitalnost.