ZDRAVLJE U KUĆI

Pet stvari koje povećavaju rizik od raka dojke

Ovo je najčešća zloćudna bolest kod žena

(A.Sm.)

23.10.2014

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest kod žena. Upravo zbog toga vrlo je važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se brojka oboljelih žena od ove bolesti smanjila. No, obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora, a na većinu njih možemo utjecati sami.

Pretilost

Pretilost kod žena povećava rizik obolijevanja od raka dojke za čak 30 do 60 posto. Ovo istraživanje provela je svjetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke.

Masne stanice potiču razvoj ženskog spolnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena ipak potiče razvoj stanica tumora.

Fizička neaktivnost

Fizička aktivnost značajno utiče na naše tijelo. Djeluje protuupalno, jača imunitet i snižava razinu inzulina u tijelu. Na taj način tijelo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti među kojima je i rak dojke.

Rezultati gotovo 30 naučnih istraživanja potvrđuju kako se rizik od obolijevanja kod žena koje vježbaju barem 3 sata sedmično smanjuje za čak 30 do 40 posto.

Loše prehrambene navike

Brojna istraživanja su potvrdila kako crveno meso i šećer potiču razvoj stanica tumora. Ispijanje veće količine alkoholnih pića utiče na jače i brže stvaranje estrogena, a time povećava rizik od raka dojke.

Povrće ipak ima potpuno suprotan efekt. Ono iz skupine kupusnjača (kupus, brokula, kelj) djeluje protuupalno te balansira razinu estrogena u organizmu. Sličan efekt ima i crveno povrće (paradajz i mrkva) te lisnato (salata i špinat).

Genetika

Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka dojke.

Porodična anamneza

Ako je neko u vašoj užoj porodici (majka, sestra, baka) obolio od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za obolijevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici ima više od jedne osobe koja je oboljela od raka dojke vaš rizik je trostruko veći.

Spadate li u ovu rizičnu grupu preporuka je da potražite savjet doktora specijaliste koji će vas upoznati sa svim mogućnostima preventivnog liječenja, odnosno postupcima smanjivanja mogućnosti obolijevanja od raka dojke kao što je preventivna mastektomija, piše Zadovoljna.hr.