BIZNIS

BiH neće biti oštećena u trgovinskim odnosima

Iz Delegacije Evropske unije pojašnjavaju

Redakcija

23.10.2014

Nakon komentara u bh. medijima o trenutnim razgovorima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nakon pristupanja Hrvatske, Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika uputili su saopćenje u kojem razjašnjavaju nekoliko relevantnih pitanja.

Iste beneficije

Ističu da prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (i njegovog Privremenog sporazuma) između EU i BiH nakon ulaska Hrvatske u EU, koje je još u toku, ne predstavlja bilateralnu aktivnost između BiH i Hrvatske, već pitanje između BiH i svih 28 zemalja članica EU.

Dalje pojašnjavaju da EU ne zahtijeva od BiH da dodijeli Hrvatskoj iste beneficije koje je imala prema pravilima CEFTA-e te navode da Hrvatska više ne uživa koristi u potpunosti liberaliziranih trgovinskih sporazuma (bez ikakvih kvota) s bivšim partnerima iz CEFTA-e.

Pristup Hrvatske tim tržištima sada je reguliran manje liberalnim bilateralnim trgovinskim sporazumima koje EU ima sa svakom pojedinačnom članicom CEFTA-e. Ovi ugovori se temelje na kvotama.

- Metodologija EU u ovoj stvari se sastoji, u načelu, od čisto tehničkih, odnosno matematičkih prilagodbi kvota u okviru Privremenog sporazuma kako bi se, u ukupnom odnosu trgovine između EU i BiH, u obzir uzela tradicionalna preferencijalna trgovina koja je postojala između BiH i Hrvatske, u skladu s pravilima CEFTA-e - navodi se u saopćenju.

Cilj je osigurati što manje moguće poremećaje u ustaljenim trgovinskim obrascima, premda je utvrđivanje novih kvota moguće u određenim slučajevima.

Naprimjer, ako je BiH odobrila godišnju kvotu od 1.000 tona proizvoda za slobodan uvoz iz EU, a bescarinski uvoz iz Hrvatske u skladu s pravilima CEFTA-e iznosio je 100 tona, nova, prilagođena kvota za bescarinski uvoz iz proširene EU iznosi 1.100 tona.

Podnošenje zahtjeva

Ističu da se takve kvote dodjeljuju prema redoslijedu podnošenja zahtjeva, tako da u načelu bilo koja država članica EU, ne nužno Hrvatska, može uživati koristi novih kvota.

- Snažno naglašavamo da se ovakva prilagodba, odnosno adaptacija, radi u oba smjera, s obostranim povećanjem kvota i stoga tvrdnje o nepravednosti kvota na štetu BiH idu u pogrešnom pravcu - ističu iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Rok do kraja 2015.

- Metodologiju EU za prilagodbu SSP-a na temelju tradicionalne trgovine prihvatile su sve države Zapadnog Balkana, s izuzetkom BiH. Evropska komisija je poduzela korake u pravcu suspenzije BiH iz određenih trgovinskih povlastica ukoliko proces prilagodbe ne bude okončan do kraja 2015. godine - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.