SARAJEVO

Oko 700 vogošćanskih stanova nema grijanja

„Bags Energotehnika“ nije pokrenula svoje kotlovnice

Autor:E. M.

23.10.2014

Iako je jučer obećano da će danas do više od 700 vogošćanskih stanova stići toplotna energija to se nije dogodilo. Iz dimnjaka firme "Bags Energotehnika", koja bi trebala da zagrijava ove stanove, ne izlazi dim.

Na depoima ove firme nema uglja sa kojim bi u svojim kotlovnicama mogli naložiti vatru kojom bi ugrijali vodu neophodnu za zagrijavanje radijatora u hladnim stanovima njihovih korisnika. Ni upotreba zaliha mazuta, kojeg navodno imaju za tri dana grijanja, nije izvršena.

Na upite građana zašto grijanje ne radi iz ove firme odgovaraju kako je uzrok tome kvar na toplovodu.

Međutim, razlozi su druge prirode. Naime, remont kotlovnica kojim zagrijavaju vogošćanske stanove u potpunosti nije okončan. No, i da jeste na depoima firme nema uglja sa kojim bi se kotlovnice stavile u pogon. Sredstava za nabavku uglja nema jer je izostala naplata potraživanja koje im građani i javna preduzeća duguju za usluge koje su im izvršavali u protekloj grejnoj sezoni. Firma "Wolksvagen", koja je do sada  koristila 50 posto toplotne energije koju su prozvodili, dala im je otkaz.

Građanima, u ovom slučaju, ne preostaje ništa drugo već da se snalaze kako znaju i umiju. Užurbano tragaju za čvrstim gorivom, pećima i električnim grijalicama.

- Grijanja će biti, prije nekoliko dana rekao je  Amir Pašalić, direktor "Bags Energotehnike" na upit kada će radijatori koje grije njegova firma prestati biti hladni.

Građani su počeli tražiti alternativna rješenja vezana za zagrijavanje svojih stanova, a opstanak "Bags Energotehnike" dolazi u pitanje.