KULTURA

Predstavljeno 10 radova iz Sarajeva, Banja Luke i Trebinja

Galerija Kulturnog centra Trebinje

P.M.

23.10.2014

U Galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba "Dekodiranje- Savremena umjetnost Bosne i Hercegovine" na kojoj je predstavljeno 10 radova iz cjelokupne postavke od 36 radova savremenih umjetnika iz Sarajeva, Banjaluke i Trebinja.

- I ovom postavkom smo naš kulturni centar pozicionirali kao regionalnu kulturnu ustanovu, u kojoj se javnosti predstavljaju i djela savremenog likovnog izraza - rekao je otvarajući izložbu Miljan Vuković umjetnik i menadžer Kulturnog centra u Trebinju i dodao da kao jedan od umjetnika čiji su radovi izloženi govori umjetničkim jezikom koji je nastao 60-tih godina i koji je još uvijek aktuelan zahvaljujući sveukupnoj klimi savremenog društva.

On je istakao da je to bježanje od stvarnosti kakva jeste, njeno negiranje, jedna vrsta potpune izolovanosti i predanosti.

Prema riječima Ljiljane Zeković, direktorice Narodnog muzeja Crne Gore izložba "Dekodiranja" u avgustu ove godine, otvorena je na Cetinju, sa krajnje pozitivnim odjekom i kod umjetničke kritike ali i crnogorske javnosti.

Igor Bošnjak, selektor izložbe za Trebinje je rekao da je osnovno polazište pri selekciji radova bilo da se javnosti približi savremena umjetnička produkcija ovog grada.

- Ideja vodilja je kontekst grada Trebinja i viđenja različitih umjetnika, čija je produkcija recentna u smislu određene kritike postojećeg društvenog sistema, a zastupljene su sve vrste dominantnih medija od crteža, slike, grafike, skulpture, objekta do videa - naveo je Bošnjak i dodao da su u toku pregovori da izložba bude predstavljena javnosti cijelog regiona.