CRNA HRONIKA

Odbrana i Vasvija Vidović deklasirali državnog tužioca Dubravka Čamparu!

Anđelko Veljančić pod imunitetom Tužilaštva BiH

A. ALJIMI

23.10.2014

Svjedočenjem Anđelka Veljančića, kojem je Tužilaštvo BiH pružilo imunitet, jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu „Lutka“.

Veljančić je doveden u Sud pod jakim osiguranjem iz KPZ-a Zenica, a u sudnicu je ušao s fantomkom na glavi koju je potom skinuo. U njegovoj pratnji bila su dvojica maskiranih specijalaca koji su mu skinuli lisice.

Pokušaji likvidacije

Inače, na jučerašnjem suđenju posebno je bio nervozan državni tužilac Dubravko Čampara, ne samo zbog nekredibilnog svjedoka kojem je dao brojne olakšice da bi svjedočio kako on želi već i zbog činjenice da je tog dana u medijima objavljeno da je on najodgovorniji za pad presude u slučaju Harisa Čauševića Oksa i napada na Policijsku upravu Bugojno.  

Na početku svjedočenja Veljančić je kazao da poznaje optužene te da je očigledno da je s njima u zavadi. Kazao je da je osuđivan za sva moguća krivična djela, osim za ubistvo, silovanje te otmicu aviona. Trenutno je na izdržavanju kazne zbog pljačke 2,2 miliona eura Privredne banke u avgustu 2007. godine.

andjelko-veljancic-3333

Veljančić: Osuđivan za sve osim za otmicu aviona

Veljančić je naveo da Darka Eleza poznaje od 2002. godine, a upoznali su se u KPZ-u Kula, otkad su bili nerazdvojni. Za Eleza je Veljančić kazao da je s njim bio više od prijatelja.

Iako se predmet „Lutka“, prema mišljenjima odbrana, zasniva na bajkovitim konstrukcijama Anđelka Veljančića, on je svjedočio samo za nekoliko tačaka koje su obuhvaćene optužbom. Naime, Veljančić je opisao pokušaje likvidacija Đorđa Ždrale, pljačku transporta novca Privredne banke u Sarajevu te ubistvo Borisa Govedarice, dok se nije doticao ostalih tačaka optužnice.

Darko Elez je za pljačku transporta novca dobio dojavu od ljudi Elvira Ahmetspahića, a Elez i Veljančić su ušli ilegalno u BiH kod Zvornika čamcem.

Veljančić je po dolasku u Sarajevo boravio 53 dana u različitim, kako on kaže,  “štekovima”, stanovima i “gajbama” te je sve vrijeme znao da će tokom razbojništva imati podršku Elvirove ekipe iz Sarajeva.
 
- Prije pljačke svi smo otišli kod Seje Robovića (nagodio se s Tužilaštvom, osuđen na pet godina, op. a.). Dejan Vukosavljević nabavio je puške. A Bojan (Cvijan, op. a.) je donio motorole s kanalima MUP-a KS, CJB Istočno Sarajevo, SIPA-e, OSA-e i Aerodroma. Elvir je nazvao i kazao da je “svadba krenula”. Morali smo biti spremni do 11 sati. Darko (Elez, op. a.) je tada došao, “pao je s neba”. Sva policija je bila na nogama taj dan jer je dolazio Boris Tadić u Sarajevo. Darko je došao u šorcu, dlakavih, mršavih nogu… On je htio takav u pljačku, nije ga bilo briga hoće li ostaviti dlaku, trag… Ušli smo u Opel Omegu, pustili Cecu “Grome moj” i idemo - kaže Veljančić.

Milioni u blindi

Veljančić je kazao da su imali informacije da će u blindiranom vozilu biti 20 do 30 miliona, a ukrali su 2,2 miliona eura. Elezovoj grupi pripalo je 60, a grupi Elvira Ahmetspahića 40 posto plijena.

Veljančić je opisao i odnos između Eleza i Ždrale, a posebno se dotakao Elezove opsjednutosti idejom da ubije Ždralu.

- Nisam znao da su u zavadi Đoka i Darko. Ja sam tada i s Đokom kontaktirao. Jednom je po mene došao Darko. Kaže mi, pređi na zadnje sjedište, sad ćeš vidjeti “vilu Nagorku”. Kad u auto ulazi cura, kao džamija. To je bila Slobodanka Tošić (optužena u predmetu “Lutka”, op. a.). Zbog Bobe je Darko htio ubiti Đoku. Ona ga je nazvala da piju piće, a u njega je pucao Davor Elez, dok je Branimiru Miniću puška zakočila - kaže Veljančić.

Također je kazao da je Bojan Cvijan bio veoma blizak s Darkom Elezom te da je učestvovao u krivičnim djelima. Iako je Edin Ahmetspahić (nagodio se s Tužilaštvom, osuđen na pet godina zatvora, op. a.) tokom svog svjedočenja kazao da je Anđelko Veljančić ubio Borisa Govedaricu rafalom iz automatske puške, Veljančić je to svalio na Branimira Minića.

- Ovo je odgovor Edinu, Branimir Minić je stresao rafal u Bokija. Ma bili smo tu, Darko, Minić i ja. Nosili smo perike, meni velika glava, a mala perika, Darku mala glava, a velika perika, da mili Bog sačuva. Darko je ispalio pet do osam hitaca u fasadu zgrade, a ja sam čuvao stražu da nam neko ne dođe sleđa - ispričao je Veljančić.

Vasvija Vidović, braniteljica Bojana Cvijana, tokom unakrsnog ispitivanja uspjela je na vidjelo istjerati brojne nelogičnosti koje je Veljančić kazivao tokom svog jučerašnjeg svjedočenja i tokom istrage, a među njima je bilo nekoliko veoma šokantnih.

Braniteljica Vidović pitala je Veljančića je li govorio istinu tokom saslušanja u istrazi, a on je odgovorio potvrdno.

Vidović je iz izjave koju je Veljančić dao 31. oktobra 2011. godine tražila od njega da potvrdi je li kazao da je postupajući tužilac Dubravko Čampara bio u kriminalnoj vezi s Darkom Elezom. Veljančić je potvrdio da je to rekao u istrazi, ali je potom dodao da “njemu nije poznato da je Čampara član kriminalnog miljea”.

- To je osveta jer je Čampara bio tužilac kada ste osuđeni na 10 godina zatvora - kazala je Vidović.

Potom je dodala da je Veljančić 1998. godine osuđen zbog nasilničkog ponašanja te da je otišao na Kosovo, gdje je bio pripadnik zloglasne Jedinice za specijalne operacije resora državne bezbjednosti Srbije, poznatoj kao “Crvene beretke”.

Veljančić joj je na ovo odgovorio da se obrati kontraobavještajnoj službi.

- Bili ste u JSO na Rugovi i u Dečanima, gdje ste ubili masu albanskih civila, je li to istina - pitala je Vidović, konstatiravši da je Veljančić duboko umješan u ratne zločine.

Voli nagodbe

Vidović je pitala Veljančića je li nakon povratka s Kosova u Zvornik počinio brojna krivična djela, na šta je odgovorio da jeste.

- Vi ste najmanje 30 puta privođeni u CJB Zvornik, a ispitivao Vas je Cvijan, koji je tada bio inspektor, je li to istina - pitala je Vidović, a Veljančić je kazao da je moguće da je od njega dva ili tri puta uzimao izjavu.

campara012

Čampara: Doveo nekredibilnog svjedoka

Braniteljica je Veljančića pitala je li osuđivan za prevare, a on je kazao: “Varao sam i žene i muškarce.”
    
Vidović ga je potom pitala je li spreman izgovoriti najcrnje laži kada mu nešto ne ide u prilog, na što Veljančić nije odgovorio.

Poznato je da je Veljančić, također, osuđen za vrijeđanje i prijetnje sutkinji Adisi Zahiragić, a prijetio je i advokatu Kerimu Čeliku kada je svjedočio u premetu koji se vodi protiv Mladena Ždrale Pate u Sudu BiH.   

Vidović je, također, kazala da je Veljančić sklon davanju javnih izjava te je jedne prilike kazao na suđenju: “Dajte mi milion maraka i kazat ću ko je ubio Zorana Vukelića Vuka, svjedoka saradnika u suđenju ’zemunskom klanu’!” Veljančić je, također, kako je Vidović kazala, na suđenju poslao pismo novinarima u kojem je tvrdio da će ubiti Milana Mitića ako se nagodi s Tužilaštvom.

- Ličnost kao što je Veljančić prijeti smrću kada mu nešto ne ide u prilog - kazala je Vidović tokom diskreditiranja svjedoka.

Braniteljica Vidović pitala je potom Veljančića je li on izrešetao Govedaricu i ovjerio ga, na šte je on odgovorio odrično.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. oktobar.

Tražio hapšenje Cvijana

Vidović je kazala da je pred tužiocima Veljančić prijetio Seadu Roboviću i da je ucjenjivao Tužilaštvo da uhapse Cvijana.

- “Sve ću mu zapaliti, ako ga ne uhapsite, doći će mu dva gospodina po ženu i dijete.” Jeste li tako rekli tužiocima? To imamo na transkriptu i audiosnimku. Prijetili ste smrću Cvijanu jer ga mrzite - kazala je Vidović, na šta je Veljančić odgovorio: “Ne mrzim ga, on je paćenik kao i ja.”

Izmišlja događaje

- On izmišlja događaje koji se nisu desili. Na Vrhovnom sudu RS je kazao da su mu ubijena tri brata, da mu je supruga silovana i da mu je ubijeno dijete - konstatirala je Vidović.

Veljančić je kazao: “Mislio sam na prijatelje, a to za ženu su mi javili dok sam u Beogradu bio, kasnije se ispostavilo da nije istina, znate kakve su žene drugi, treći, prvi i tako...”