SARAJEVO

Nema novca ni za gume i gorivo

Nastavljaju se nesporazumi u GRAS-u

J. GAZIJA

23.10.2014

Nadzorni odbor i Uprava GRAS-a od narednog mjeseca provest će odluku i radnicima odbijati od plaća za svaku presudu koja dođe u njihovu korist, a zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i osam godina neplaćenih doprinosa za PIO/MIO. Prema riječima Besima Hamidovića, predsjednika NO, radnici su ti koji moraju nositi teret stabilizacije preduzeća jer su oni uzrok gubitka.

Kome odgovara

- Sve ćemo radnicima odbiti od plaća jer u prvom planu je stabilizacija preduzeća, a ne njegovo uništenje - navodi Hamidović.

Amir Muminović iz Sindikata komunalne privrede GRAS-a kaže da neće dozvoliti da se igraju sudbinom 1.700 radnika koji u ovoj firmi zarađuju hljeb za svoje porodice.

- Njima ovakva situacija i odgovara, da bude da su radnici uništili firmu, da kažu da smo mi krali godinama preduzeće. Ako proglase stečaj, radnici ne mogu otići ni na biro, jer nisu plaćali doprinose. Hoće da nas istjeraju kao paščad, kao što to sad rade, tjeraju ljude na minimalne penzije jer nisu uplaćivali doprinose - kaže Muminović.

hamiodovicmuminovic

Hamidović: Radnici moraju nositi teret                                             Muminović: Ostavili svoje zdravlje

Navodi da, ako se budu ponašali kao maćeha, zabranit će im ulazak u firmu.

- Ni Hamidović ni Bubica ni bilo ko nema pravo tako da se ponaša. Radnici su gradili i radili, ostavljali zdravlje i živote, da bi dočekali da im se radi o glavi - kaže Muminović.

Smanjenje plaća

Ističe da su pokušavali poboljšati situaciju, pristali su i na smanjenje plaće i toplog obroka ukoliko Vlada primijeni novi sistem naplate karata zbog kojeg godinama nastaju gubici.

- Sad se hvale nabavkom autobusa, a neće da kažu šta ćemo i kako ćemo nabaviti gume i gorivo - tvrdi Muminović.

Zašto se povlače trolejbusi

- Ne govore da povlačimo trolejbuse jer nemamo nijednu gumu da valja. A da ne pričam o ostalim vozilima sumnjivog kvaliteta. Kao ni to da mole dobavljače da sipaju naftu u 15 novih vozila iako nemaju novca - kaže Muminović.