REGION

Policija kod Kraljeva vratila četnike, u Novom Pazaru okupljeni navijači!

U vojnim uniformama održali molitvu pred polazak

Redakcija

23.10.2014

Grupa pripadnika četničkog pokreta u četiri do pet vozila, pokušala je rano ujutros da dođe na najavljeni parastos u Petrovu crkvu i šetnju Novim Pazarom.

Kako "Kurir" saznaje njih je u blizini Kraljeva zaustavila policija i vratila nazad. Grupu četnika je predvodio Bratislav Živković predsjednik četničkog pokreta, koji se nedavno vratio sa ratišta u Ukrajini.

U Novom Pazaru tokom prepodneva je potpuno mirno, u samom centru grada, okupljene su manje grupice navijača Novog Pazara, ali oni ne nose nikakve transparente niti bilo šta uzvikuju. Oko njih se nalaze manje patrole policije.

Oko 10.15 sati među navijače je donijeta zastava Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koju su navijači dočekali povicima „ Allahu ekber“.

Inače svi prilazni putevi ka Novom Pazaru od ranog jutra pokriveni su policijskim patrolama.

Patrolama policije sem Ibarske magistrale kod Kraljeva i Raške pokriveni su i alternativni pravci prema sjeveru Kosova.

Održali molitvu pred polazak

Četnici su jučer u vojnim uniformama održali molitvu pred polazak na Novi Pazar, prenosi "sandzakpress". Četnički pokret objavio je fotografiju sa natpisom “NA MOLITVI PRED POLAZAK U NOVI PAZAR”.

Pokret je ranije najavio da će u četvrtak, 23. oktobra, održati parastos “izginulima koji su dali život za oslobođenje Srbije od turskog ropstva”, a zatim organizovati "Šetnju oslobođenja" do opštine Novi Pazar gdje će predati inicijativu za postavljanje spomenika generalu Mihailu Živkoviću u gradskom parku.

VEZANA VIJEST: Rastu tenzije: Četnici ekstremisti organiziraju marš u Novom Pazaru

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je, povodom najave "Šetnje oslobođenja" Četničkog pokreta, da je dobio informaciju od policije u tom gradu da za danas nikakav skup nije najavljen.

- Ne očekujemo nikakav dolazak i apelujemo da se građani Novog Pazara ne samoorganizuju, jer je Novi Pazar grad suživota i tolerancije Bošnjaka i Srba i nama nikakvi ekstremisti ne trebaju, rekao je Mahmutović.

 On je dodao da ne očekuje da će do tog skupa doći i da je od Policijske uprave u Novom Pazaru zahtijevao da objezbedi mir i stabilnost u gradu.