GLOBUS

U američkim zračnim udarima na Siriju ubijena 553 militanta i 32 civila

Tokom jednomjesečne kampanje

Fena

23.10.2014

U zračnim udarima snaga pod američkim vodstvom ubijena su 553 islamistička borca i 32 civila tokom mjesec dana duge kampanje u Siriji, saopćila je u četvrtak posmatračka grupa koja nadzire nasilje.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da su najveći broj ubijenih, 464, militanti iz Islamske države, ekstremističke grupe koja je osvojila velike površine Sirije i susjednog Iraka, prenosi Reuters.

U napadima je također ubijeno 57 pripadnika Nusra fronta bliskog al-Qaidi, saopćila je Opservatorija. Šestero ubijenih civila su djeca i pet su žene, dodaje posmatračka grupa.

Sjedinjene Države izvode zrčne udare u Iraku protiv Islamske države od jula, i u Siriji od septembra uz pomoć arapskih saveznika. Britanija i Francuska također napadaju ciljeve Islamske države u Iraku.

Washington opravdava svoju akciju u Siriji Članom 51 Povelje UN-a, koji se odnosi na individualno ili kolektivno pravo na samoodbranu protiv oružanih napada.  

Portparol američke Centralne komande, pukovnik Patrick Ryder, izjavio je u subotu da Washingtron "shvata ozbiljno izvještaje o civilnim žrtvama ili o štetama na civilnim objektima, i mi smo u procesu istrage svakog od tih navoda".
 
Skoro 200.000 ljudi ubijeno je u sirijskom trogodišnjem građanskom ratu, sudeći prema Ujedinjenim nacijama.

U koalicijskim zračnim udarima napadnute su sirijske pokrajine Aleppo, Deir al-Zor, Idlib, Raqqa i al-Hassakah, saopćila je Opservatorija.