GLOBUS

Uhapšena četiri radnika aerodroma Vnukovo

Nakon nesreće u kojoj je poginuo direktor francuskog Totala

Fena

23.10.2014


Rusko državno tužilaštvo je naložilo privođenje još četiri radnika moskovskog aerodroma "Vnukovo", poslije nesreće u kojoj je poginuo direktor francuskog "Totala".

Odmah nakon nesreće ruski istražioci su odredili pritvor vozaču mašine za čišćenje snijega Vladimiru Matvinenku, koji je navodno izazvao avionsku nesreću sudarivši se s privatnim avionom "Falkon-50" u kojem su bili Christophe de Margerie i još troje ljudi, preneo je Reuters.

Istražioci navode da je vozač grtalice izazvao nesreću tako što je pio na radnom mjestu, što je njegov advokat demantirao.

Policija je saopćila da su danas uhapšeni i vodeći servisni inženjer "Vnukova" Vladimir Ledenev, koji je nadgledao radove na čišćenju snijega te noći kad je avion udario u grtalicu, upravnik zadužen za polijetanja Roman Dunajev, dispečerka-pripravnica Svetlana Krivsun i dispečer Aleksandar Kruglov. Ruski istražioci su u utorak saopćili da je za avionsku nesreću na moskovskom aerodoromu kriv "kriminalni nemar" rukovodilaca aerodroma.

Usred istrage o nesreći, direktor i zamjenik direktora aerodroma "Vnukovo" dali su ostavke, objavila je pres-služba aerodroma.

"Zbog tragičnih događaja u noći između 20. i 21. oktobra, direktor međunarodnog aerodroma "Vnukovo" Andrej Diakov i njegov zamjenik, vojna osoba Sergej Solnčev, su podnijeli ostavke. Ostavke su prihvaćene", navodi se u saopćenju.