BIH

SKANDALOZNO Sprema se prevara u CIK-u!

Odgađanje objave rezultata otvara prostor za manipulacije

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.10.2014

U Glavnom centru za brojanje Centralne izborne komisije (CIK) BiH danas će biti obavljeno ponovno brojanje listića sa čak 48 biračkih mjesta, a ovaj broj mogao bi biti i veći.

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opće izbore 2014. godine podnio CIK-u izvještaj po kojem nije moguće verificirati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori.

Lov u mutnom

Istovremeno, CIK već danima ne objavljuje nove rezultate općih izbora. Za sve nivoe vlasti nedostaje veliki broj glasova, dok rastu strahovi da ovo odgađanje otvara prostor za žestoke manipulacije i izbornu prevaru. Prema nezvaničnim informacijama, iz Goražda još nije evidentirano i upisano skoro 50 posto glasova! Brojne su i sada već očigledne malverzacije i biračkih odbora koji su na pojedinim mjestima upisivali koliko hoće glasova, a negdje su glasovi brisani, dok su s pojedinih mjesta potpuno nestali.

Premda CIK ima zakonski rok od 20 dana da utvrdi rezultate izbora, nikada ranije nije se desilo da ni nakon deset dana za državni nivo nedostaje 12 posto glasova, za kantone 19 posto, a za FBiH 14 posto glasova. Sve ovo otvara prostor za žestoke manipulacije u kojima neko pokušava uloviti u mutnom što veći broj glasova te da se bukvalno nekim strankama i kandidatima proteklih dana pokušavaju navući glasovi.

Također, ima slučajeva da su na obrasce upisivane nule, iako su birači glasali, a na nekim mjestima uočen je manjak listića. Uprkos svemu, CIK odbacuje bilo kakvu odgovornost kako za ove nedostatke tako i za kašnjenje u dostavi preliminarnih rezultata glasanja od 12. oktobra, prebacujući krivicu na općinske, odnosno gradske izborne komisije, potvrđujući da ima nešto sporno.

No, sve je ostalo na prebacivanju loptice, jer CIK je prije dva dana donio zaključak da se ispita koje to lokalne izborne komisije nisu do 11 sati 13. oktobra, dan nakon izbora, što je zakonski rok, u elektronsku bazu unijele podatke s biračkih mjesta, pa je to umjesto njih morao raditi Glavni centar za brojanje, a onda nisu objavili koje su to lokalne komisije izbjegle ovu obavezu.

Za čiji interes

To nije nimalo beznačajno, jer je veoma važno utvrditi kome je bilo u interesu da pravovremeno podaci ne budu dostavljeni i ko je možda pokušao njima manipulirati, što, s obzirom na dosadašnja iskustva, nije isključeno. Ako se zna da su mnogi predsjednici i članovi općinskih izbornih komisija bliski vladajućim strankama, to dodatno baca sumnju da su te komisije ciljano progledale kroz prste i biračkim odborima, a i zanemarile svoju zakonsku obavezu.

Svi ovi pokazatelji ukazuju i na dosadašnju praksu, u kojoj su se birački odbori, primjerice na izborima 2010. i 2012. godine, dokazano bavili izbornim prevarama, ali niko od njih nije dobio neku drastičniju kaznu. Ni tada, ni prije, a ni danas nije utvrđivana odgovornost općinskih izbornih komisija, čime se CIK, očigledno, ne želi baviti.

"Pod lupom": Sporije nego 2010. godine

Dario Jovanović, direktor Koalicije "Pod lupom", kazao je da su njihovi posmatrači izvijestili o nepravilnostima te da su se one u tim izbornim jedinicama većinom odnosile na nedostatak ili nestanak izbornog materijala.

- Oni sada zbog toga ponovo broje listiće da bi bili sigurni, što je bolje, mada sve traje duže nego što je planirano, dok je to za vrijeme prošlih izbora, 2010. godine, išlo dosta brže - pojasnio je Jovanović.  A. Nu.

Ko u CIK-u pokušava oteti dva mandata SBB-a u korist SDA?

U Savezu za bolju budućnost smatraju vrlo neobičnim da podaci koji stižu iz inozemstva, nepotvrđeni glasovi, kao i oni koji su došli od mobilnih timova, pokazuju paradoksalnu koliziju s dosadašnjim trendovima.

Primjerice, na skoro milion obrađenih glasačkih listića bilježi se trend prema kojem je SBB u utrci za Parlament FBiH konstantno ispred Demokratske fronte, a prema najnovijim podacima CIK-a, DF dobiva više od 200 posto glasova više od SBB-a!

Situacija sa SDA još je gora. Na osnovu gore spomenutih glasova, SDA ima i do 400 posto više glasova od SBB-a!?

U SBB-u sumnjaju da se na svaki način pokušava smanjiti jedno poslaničko mjesto SBB-a u Federalnom parlamentu, kao i uzeti peti mandat u Državnom parlamentu, a sve to u korist SDA, kažu iz Pres-centra SBB-a.

Inače, primjećuju se i drugi šokantni primjeri. Tako je došla jedna vreća glasačkih listića gdje su svi glasovi otišli prema HDZ-u 1990 Martina Raguža, dok su u drugoj vreći glasovi otišli isključivo za SDA. Ovo, kako su primijetili posmatrači iz više drugih stranaka, otvara prostor za ocjene o potpunoj neregularnosti rezultata i raspada kompetencije u Centru za brojanje CIK-a, čulo se jučer među posmatračima u Zetri, gdje se broje glasovi.