BIH

Supruga ubijenog policajca nakon ukidanja presude teroristi Čauševiću: Ovo me dotuklo!

Mersiha Ljubuškić nakon odluke Sudu BiH

E. D. Š. - Az. M.

23.10.2014

Razočarana sam, ovo me dotuklo, kazala je jučer u izjavi za "Dnevni avaz" Mersiha Ljubuškić, supruga Tarika Ljubuškića, bugojanskog policajca koji je poginuo u terorističkom napadu 27. juna 2010. godine.

Tako je prokomentirala ukidanje presude Harisu Čauševiću Oksu, odgovornom za taj napad, i to zbog proceduralnih grešaka tokom procesa u kojem je bio osuđen na kaznu zatvora od 45 godina.

Šest ranjeno

- Kada sam to vidjela, nisam mogla vjerovati. Teško mi je i više ni u šta ne vjerujem - kazala nam je Mersiha, ne krijući razočarenje odlukom.

Ifet Feraget, Čauševićev advokat, za „Avaz“ je jučer potvrdio da je i napismeno dobio da je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo presudu Čauševiću za terorizam. Feraget kaže da sada slijedi obnavljanje postupka.

haris-causevic369

Čaušević: Ostaje u pritvoru

- To će biti ponovljeno suđenje koje će trajati nekoliko mjeseci. Što se tiče Harisa, pritvor mu je produžen do 20. oktobra 2015. - objasnio nam je Feraget.

Prema prvobitnoj presudi, Haris Čaušević Oks u junu 2010. postavio je i aktivirao eksploziv na zid Policijske uprave Bugojno. Jedan policajac je ubijen, a šest osoba je ranjeno. Nastala je velika materijalna šteta na okolnim zgradama i parkiranim automobilima.  

Sućut porodici

- Ta presuda više ne postoji, ona je ukinuta. Za Harisa važi pretpostavka nevinosti. Nalazi se u pritvoru zbog osnovane sumnje da je napravio to i to. Svakako, treba izraziti sućut porodici čiji je član stradao te godine u Bugojnu. Nisam ja pravni manijak da branim nekoga iz bilo kakvih drugih motiva, osim što mislim da i Harisu pripadaju sva zakonska prava kao i svakom drugom optuženom licu - rekao je Feraget.

Naglasio je da se više nikada pred sudom ne bi smjelo dogoditi da se nekome sudi, a da se odbrani ne dostave svi dokazi, kao što je bilo u ovom slučaju.

Policajci bez komentara

U Policijskoj upravi Bugojno, koja je prije više od četiri godine napadnuta, nije bilo raspoloženih za razgovor. Pravdaju to činjenicom da sudski proces u ovom predmetu nije okončan.

- U principu, mi ne komentarišemo aktuelne sudske postupke, kakav je trenutno ovaj slučaj - kratko nam je kazao portparol MUP-a SBK Rusmir Prohan.

Čampara postupao nezakonito

Tužitelj u ovom slučaju bio je Dubravko Čampara, šef Odjela za organizirani kriminal i korupciju, kojeg Feraget smatra najodgovornijim za kreiranje optužnice koja je oborena.

Kompromitirani Čampara, tužitelj sa političkim vezama, u ovom je slučaju, kako je to očito nakon apelacione odlukom postupao nezakonito, zbog čega je osuđujuća presuda teroristi Harisu Čauševiću pala. Slično se dogodilo i u još nekoliko procesa, uključujući i preinaku presude još jednom teroristi Mevlidu Jašareviću, a koje je vodio upravo tužitelj Čampara.