BIH

Livno dobija novu autobusku stanicu

Započelo renoviranje starog objekta

A. K.

23.10.2014

Najpoznatije livanjsko prijeratno preduzeće i, uz Centrotrans, najpoznatije bh. preduzeće za prijevoz putnika Bosna-Livno privatizacijom je promijenilo naziv u Livno-bus, ali i imidž, sve bržim propadanjem, dok nije potpuno krahiralo prepustivši linije Globturu i Ćićko-commercu iz Tomislavgrada.

Ćićko je čak u maju 2014. godine kupio i ruševnu livanjsku autobusnu stanicu od Porezne uprave FBiH koja je prodajom zaplijenjene stanice Ćićko-commercu za 634.000 KM namirila potraživanja po pitanju javnog duga Livno-busa.

Novi vlasnik stanice je u julu srušio prilično neugledni i dotrajali objekat stanice a ovih dana i nastrešnicu, te pristupio izgradnji novog objekta stanice koja će uz perone, te poslovni i ugostiteljski dio zgrade imati i smještajni kapacitet motelskog tipa. Za razliku od srušene stanice, koja je perone imala na sjevernoj strani zgrade izložene nevremenu, novi objekt će imati perone na istočnoj strani zgrade koja se gradi uz samu saobraćajnicu prema Splitu. Izgradnjom su stradala i dva sasvim zdrava bora, dok je stari kesten ostavljen da i dalje pravi hladovinu putnicima.

Livno-bus je nastao iz Preduzeća za prevoz putnika i robe Bosna-Livno koje je prije rata imalo preko stotinu najmodernijih autobusa i približno toliko kamiona tegljača. Vozili su i radili do rata širom svijeta.

Zaprega kao prethodnica

Prethodnica prijevozničkoj djelatnosti u Livnu je bio od 1880. godine Stipan Franjičević koji je zaprežnim kolima prevozio putnike i robu od Livna preko Vagnja i Sinja do Splita za što mu je trebalo desetak sati vremena u jednom pravcu dužine stotinjak kilometara.