BIH

Bez integracija u BiH može doći do sukoba!

Nakon Ešdaunovog govora u Domu lordova

A. DUČIĆ

23.10.2014

Govor Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH, u Domu lordova britanskog parlamenta, treba shvatiti kao glas razuma, ali i upozorenje, te moralni zahtjev Evropskoj uniji da pokaže više senzibiliteta prema BiH.

Tvrde to za "Avaz" politički analitičari koji su razmatrali preksinoćnji Ešdaunov upečatljivi nastup. Ešdaun je, naime, oštro upozorio da se BiH od 2010. godine nije pomakla ni milimetar, da se dosadašnje reforme praktično poništavaju, da Evropa dopušta rastakanje države, a Miloradu Dodiku priče o secesiji.

Sekundarno pitanje

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra izjavio je za "Avaz" da Ešdaunov govor, prije svega, treba biti ozbiljno upozorenje bosanskim političkim činiocima, a posebno novoizabranima.

filandraprastalo

- Kao vrstan poznavalac situacije u BiH, on, sa strane, bolje vidi naše prilike. Činjenica je da su domaće nacionalno-političke elite prilično uljuljkane u svojim nacionalnim prostorima i da se ta etnička distanca, koja je izvor netrpeljivosti i sukoba, ne smanjuje. Dok smo zaokupljeni nekim socioekonomskim pitanjima, izmiče nam pogled na cjelinu - kaže profesor Filandra.

Ističe da je sasvim evidentno da je od 2007. godine naša politička situacija svakim danom sve lošija i da nas Brisel tretira kao „neko sekundarno, neriješeno pitanje".

- Postoji tendencija, na koju Ešdaun s pravom upozorava, da se postojeće stanje prihvati kao konačno stanje, što ni u kom slučaju nije dobro. Procesi integracija BiH su obustavljeni, a bez integracija u zemlji može doći do sukoba - naglasio je Filandra.

Ključni problem

Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo kaže za naš list da se slaže s Ešdaunom da smo zbog nefunkcionalnosti i dalje crna rupa u regionu.

- Dio krivice snosi i međunarodna zajednica. Lično smatram da je ključni problem što EU nema mehanizam ili sistem kako bi kaznila one bh. političare koji ometaju evropske integracije, ali i one koji nešto obećaju i potpišu, a onda to ne ispune - smatra Praštalo.

Veber: Previsoka tolerancija prema Dodiku

Bodo Veber (Weber), analitičar Vijeća za politiku demokratizacije, slaže se s većinom ocjena koje je Ešdaun iznio u Domu lordova.

- Vrlo je malo odgovoreno na njegova pitanja. Fakt je da EU nema efektivnu politiku prema BiH. Tolerancija prema Dodikovim opstrukcijama i priči o secesiji je previsoka. EU nije našla odgovor na provokativnu politiku iz Banje Luke, tako da se ta neodgovorna politika širila prema drugima - istakao je on.