BIH

Ko montiranim optužbama ugrožava formiranje vlasti?

Šta se krije iza hajke na Dragana Čovića i HDZ BiH

F. KARALIĆ

23.10.2014

Samo nekoliko dana nakon objavljivanja preliminarnih rezultata općih izbora, prema kojima je Dragan Čović uvjerljivo pobijedio u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a HDZ BiH, odnosno HNS, postao nezaobilazan faktor u svim postizbornim kombinatorikama za formiranje vlasti, otpočela je i svojevrsna medijska hajka na prvog čovjeka Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora.

Prijateljski nagovori

Sudeći prema scenariju, trenutku i optužbama, evidentno je da se radi o montažama u svrhu utjecanja na proces formiranja vlasti. Posljednji napisi u pojedinim medijima, u kojima se inkriminira nekoliko istaknutih funkcionera HDZ-a BiH, sa Čovićem na čelu, i to na način da ih se dovodi u vezu s Kemalom Čauševićem, bivšim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji se sumnjiči da je oštetio državu za milione KM, saznajemo, upravo su na tom tragu.

Inicijatori optužbi žele izvršiti pritisak na ovu stranku i HNS kako bi oslabili njihovu startnu poziciju uoči nastupajućih pregovora o formiranju vlasti. Pogotovo ako se zna politički stav Čovića, koji, evidentno, ne odgovara pojedinim strankama, prvenstveno SDA i Bakiru Izetbegoviću.

Čović u izjavi za „Avaz“ kaže da je nakon ovoga ponovo izašlo na vidjelo da „i dalje ima petljaroša, koji misle da bi prije uspostave vlasti trebalo oslabiti nečiju poziciju“.

- Sve ovo do sada rađeno je na tom pravcu - montiranje u funkciji kampanje uspostave vlasti. U svojoj kampanji govorio sam da je prošlo vrijeme montiranih optužnica. Nema većeg kriminala od toga da neko napravi politički motivirane optužnice i prijave. Dok se god neki bave tim stvarima, dovoljno govore o sebi. Mi smo u ovom trenutku angažirani u vezi s tim kako što prije s partnerima sjesti, kako bismo što prije uspostavili vlast, da ova država krene naprijed - kaže Čović.

Inače, discipliniranje Hrvata optužnicama poznata je pojava. Najčešće je na meti bio upravo Dragan Čović, protiv kojeg je bilo pokrenuto nekoliko procesa. Svi su nakon višegodišnjih suđenja okončani oslobađajućim presudama.

Tako je Kantonalni sud u Sarajevu 7. maja 2012. oslobodio Čovića svih optužbi, koje su ga teretile da je 2000. godine, u svojstvu federalnog ministra finansija, zloupotrijebio položaj ili ovlasti „u namjeri da Lijanovićima pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih naknada na meso peradi“.

Bez dokaza

Također, Vrhovni sud FBiH u aprilu prošle godine oslobodio je Dragana Čovića i ostale u predmetu sumnjive privatizacije "Eroneta". Sud je utvrdio da nije bilo nijednog jedinog dokaza da su optuženi počinili krivično djelo. Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru 27. juna 2011., također, nepravomoćnom presudom oslobodilo je Čovića i ostale. Istovremeno, nevjerodostojnim optužbama protiv legitimnih predstavnika Hrvata, Bošnjaci dodatno kompliciraju svoju poziciju i otežavaju formiranje vlasti i funkcioniranje države.

Kriju one u SDA koje je Čaušević prokazao

Iza pritisaka na Čovića i HDZ BiH krije se i pokušaj da se pažnja javnosti skrene s glavnih krivaca, visokorangiranih funkcionera SDA, koji su zajedno sa Čauševićem oštetili državu za milione maraka. Čaušević je, naime, od 18. juna, kada je uhapšen, dao nekoliko iskaza u Tužilaštvu BiH u kojima je optužio pojedine visoke funkcionere SDA da su saučesnici u kriminalu u UIO.