BIH

Nepovoljni uslovi za vožnju u većem dijelu Bosne i Hercegovine

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno

Autor:Fena

23.10.2014


Iako su uslovi za vožnju u većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros nepovoljni, prohodnost puteva je dobra. U višim planinskim predjelima upozorava se na raskvašeni snijeg na kolovozu. Zbog niskih jutarnjih temperatura i mjestimične poledice na kolovozu, skreće se pažnja i na dionice preko mostova, vijadukta i na prilaze tunelima. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da  vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima.

I pored toga što zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme  stupa na snagu 15.11.  vozači koji putuju preko planinskih prevoja upozoravaju se da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se dionice: Sarajevo-Kiseljak, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Srbljani-Bosanska Krupa i Ljubuški-Čapljina.

Na graničnim prijelazima  zadržavanja su kratkotrajna.   

RADOVI:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Simin Han-Kalesija, zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone (u mjestu Babajići).

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Banja Luka-Čelinac, u mjestu Vrbanja, zbog izvođenja neophodnih radova, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
 
M-5
Sarajevo-Kiseljak, u mjestu Gladno Polje, zbog radova na sanaciji klizišta, od 08 do 18 sati  saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).


M-14
Srbljani-Bosanska Krupa, zbog radova na sanaciji škarpe, od 07.00 do 17.00 sati saobraća se jednom trakom- naizmjenično.

M-15
Prijedor-Bosanska Dubica, u mjestu Donji Jelovac, zbog ulegnuća kolovoza, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

M-16
Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17
U Konjicu- u toku su sanacioni radovi na mostu, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.

M-18
Sarajevo-Trnovo-zbog sanacionih radova saobraćaj se kod brane Bogatići odvija jednom trakom - naizmjenično.

Tuzla-Ugljevik -u mjestu Seljublje zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI
R-360 Priboj-Teočak,  zbog sanacije klizišta obustavljen je saobraćaj. U funkciji su alternativni pravci.

KANTON SARAJEVO

- Zbog radova na raskrsnici "Velešići" obustavljen je saobraćaj u ulici Muhameda ef. Pandže, na dijelu postojeće raskrsnice sa ulicom Halida Kajteza. Za vrijeme radova saobraćaj će se preusmjeriti privremeno uspostavljenom saobraćajnicom.

- Zbog izvođenja radova na toplovodnoj mreži, saobraćaj je obustavljen u ulici Čobanija (od raskrsnice sa ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice sa ulicom Hamdije Kreševljakovića).

- Zbog izvođenja radova od 09.00 do 17.00 sati, saobraćaj se obustavlja u ulici Provare (od raskrsnice sa ulicom Himzarina do raskrsnice sa ulicom Mehmeda Šakira Kurtčehajića).

- Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Nahorevska, Logavina, Rustempašina, Ustanička, Dr. Mustafe Pintola, Despićeva, Rajlovačka, Bulevar Meše Selimovića i Zaima Šarca, saopćeno je iz BIHAMK-a.