BIH

Stanari Zagrebačke 5 2012. dobili ključeve, a još ne mogu ući u stanove

SKANDALOZNO Sejfo Pozder obratio se Helsinškom komitetu

F. NUMANOVIĆ

23.10.2014

Građani koji su u julu 2012. godine dobili ključeve od stanova u Zagrebačkoj 5 još nisu riješili stambeno pitanje. Nekadašnji stanar Sejfo Pozder primoran je živjeti u tuđem stanu na Bjelavama, iz kojeg uskoro mora izaći jer ga već nekoliko puta pokušavaju deložirati.

Koče projekt

Kako nam je kazao Pozder, za sve su krivi načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA) i njegove općinske službe, koje su cijeli projekt kočili.

- Zabranili su mi prilaz Općini! Žele sa sebe prebaciti krivicu na Ured za žalbe i optužiti nekoga drugog. Oni su dokaz da RVI nemaju nikakva prava. Bio sam kod ministra Bandića, koji je, navodno, tražio da mu iz Novog Sarajeva dostave svu dokumentaciju, ali iz iste su stranke, pa je sve to zloupotreba. Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice rekli su mi da su sredstva odobrena još prošle godine te da je sve do Općine - dodaje Pozder. 

Također je kazao da se obratio Helsinškom komitetu za ljudska prava.

- Rekao sam im istinu, da sam u vlastitom gradu raseljeno lice. Teški sam ratni vojni invalid, nesposoban za rad, pod stalnim nadzorom ljekara. Na renoviranje stana čekam već 20 godina! Hoće da klečim i molim, da im se izvinjavam za njihove uvrede. Koldžo zna da nisam njegov član i to nikada neću biti, ne želim biti njegov sluga. Živim život mimo svih normi. Stid me hodati ovim gradom, a u ratu sam kao borac ponosno koračao. Tužit ću ih pa neka sud raščisti - kazao je Pozder. 

Javne nabavke

Iz Općine kažu da su postupak javne nabavke pokrenuli u decembru 2013. godine. 

- Sve je do Ureda za žalbe, odnosno ispostave ureda za razmatranje žalbi koji još nije formiran, tako da je sve neizvjesno. Realizacija će početi čim bude zaključen ugovor s najpovoljnijim dobavljačem - rekli su iz Općine.

  • 100.000 KM osiguralo Ministarstvo