KOLUMNE

Čekajući bh. sanadera

Komentar dana

G. MRKIĆ

23.10.2014

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) privela je jučer direktore marketinških kompanija, uposlenike pojedinih medija te visoke dužnosnike „HT Eroneta". Policijska akcija nije bila neočekivana, jer mediji već duže vrijeme izvještavaju o sumnjivim poslovima nekih od jučer uhapšenih, naročito direktora "HT Eroneta" Stipe Prlića i direktora agencije SV-RSA Nevena Kulenovića. No, javnost možda jeste iznenađena razmjerima akcije. 

Ona jednim dijelom podsjeća na neke slične koje su se posljednjih godina dešavale u regionu, a naročito na poznati slučaj "Fimi-Media", u kojem je tadašnji vladajući HDZ Hrvatske, s Ivom Sanaderom na čelu, putem marketinške agencije izvlačio novac iz javnih preduzeća i prebacivao ga u privatne džepove. 

Sanader i društvo osuđeni su na zatvorske kazne u slučaju "Fimi-Media", a oduzeto im je i bogatstvo stečeno nezakonitim radnjama. Ostaje da se vidi hoće li tako biti u slučaju "Gibraltar", kako je nazvana jučerašnja akcija SIPA-e. 

Iz ove policijske agencije tvrde da su članovi ove grupe nezakonitim radnjama, na osnovu falsificiranih ili štetnih ugovora i faktura, stekli korist u iznosu većem od pet miliona eura. Njihova akcija je ohrabrujuća, ali tek treba vidjeti kakvim dokazima raspolažu i hoće li ovaj slučaj uroditi kvalitetnom optužnicom i na kraju sudskim presudama. 

Treba li podsjetiti da BiH ne nedostaje predmeta u kojima apelaciona vijeća obaraju presude zbog nezakonitog postupanja tužilaca i kada je krivica sasvim očita. U ovom, kao i svakom slučaju, svi su nevini dok im na sudu ne bude dokazano suprotno, a teret i odgovornost toga je na tužilaštvu. Pokretanje istraga samo je prvi korak dugog puta ka pravičnosti i pravnoj državi.   

U načelu, kriminalne veze javnih kompanija, medija i marketinških agencija ne smiju biti tabu tema, a odgovorni moraju dobiti kaznu kakvu zaslužuju, uključujući eventualno i nalogodavce i političke pokrovitelje, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj.