GLOBUS

Više napadača i na drugim lokacijama: Pogledajte snimak pucnjave u parlamentu!

Haos u prijestolnici Kanade

(N. K.)

22.10.2014

Kod zgrade kanadskog parlamenta u Ottawi u srijedu ujutro došlo je do pucnjave. Povrijeđen je jedan vojnik, a nepoznati počinitelj je u bijegu. Tokom dana pucalo se i na drugim lokacijama, a policija je potvrdila da je napadača u gradu više.

Nakon ovog incidenta u gradu je nastao potpuni haos. Podsjetimo, prije par dana Kanada je podignula stepen opasnosti od mogućeg terorističkog napada.

Neki mediji javljaju da je do pucnjave došlo i u blizini luksuznog hotela Chateau Laurier, a malo kasnije i kod jednog trgovačkog centra. Policija smatra da bi napadača moglo biti i više.

Kanadska policija potvrdila je pucnjavu na vojnike koji su čuvali spomenik poginulima u Drugom svjetskom ratu, a neki mediji izvještavaju da je paljba odjekivala i unutar same zgrade parlamenta. Napadač je navodno otrčao u zgradu parlamenta, pa je i unutar parlamenta došlo do pucnjave.

Na internetu se pojavila i snimka pucnjave.

 

Nepoznati napadač je u bijegu. Navodno je riječ o muškarcu s automatskom puškom, na sebi je imao tamni kaput, a na glavi pokrivalo karakteristično za bliskoistočne države, prenosi Danas.hr.

Današnji incident dogodio se samo dva dana nakon što je policija u Quebecu ubila muškarca koji je nedavno prešao na islam i simpatizira džihadiste, nakon što se on automobilom namjerno zaletio u dvojicu vojnika.