BIH

Položen kamen – temeljac za izgradnju spomen obilježja u Sjeverinu

Prošle su 22 godine od otmice Bošnjaka

Al.B.

22.10.2014

Spuštanjem cvijeća u Lim i učenjem fatihe u Sjeverinu je obilježena 22. godišnjica od otmice 17 Bošnjaka, državljana Srbije.

Grupa pod komandom ratnog zločinca Milana Lukića ispred kafane „Amfora“ iz autobusa je izvela samo Bošnjake, u kamionu ih odvezla do zloglasne višegradske banje „Vilina vlas“, gdje su danima brutalno mučeni, a potom ubijeni na obali Drine.

- Ovdje, ispred ove kafane, su sjedili i pekli janjce, dok je Vojska Jugoslavije bila u Sjeverinu, a Užički korpus u Višegradu. Bio sam tu noć ovdje. Mogli su ih zaustaviti, ali nisu htjeli, jer otmicu je organizovao tadašnji režim, država Srbija u saradnji sa opštinskim rukovodstvom iz Rudog. Ti ljudi su imali uredne propusnice da idu na posao, ali država je željela da raseli muslimanski narod s ovog područja i u tome je 90 posto i uspjela – kaže Mesud Gibović, koji je prije 22 godine izgubio oca Ediza.

U dijelu Sjeverina, koji pripada Opštini Priboj, na parceli koju su uvakufila djeca otetog Ramiza Begovića, položen je kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja sjeverinskim žrtvama. Porodice su to željele učiniti na mjestu gdje se otmica i desila, ali RS to nije dozvolila.

- Ovaj današnji čin bi trebao da znači, da bude poruka i otetim Bošnjacima, njihovim porodicama i svima nama da se nešto u tom odnosu prema nevinim žrtvama promijenilo, imajući u vidu činjenicu da je ovaj projekat podržala i lokalna samouprava (Opština Priboj, op.a) – kazao je Enes ef. Svraka, glavni imam MIZ Priboj.

Porodice, međutim, ne vjeruju da se odnos Srbije prema ovom i sličnim zločinima zaista promijenio. Sakiba Hodžić ističe kako im ni po 600 eura naknade, po presudi Ustavnog suda Srbije, nije isplaćeno.

- Ja sam prošle godine rekla da jedan život Bošnjaka u Srbiji vrijedi samo 600 eura, a sada smatram da su Bošnjaci prevareni i da njihov život ne vrijedi ni jedan jedini dinar. Ako glavni imam očekuje da se mi zahvalimo opštinskoj vlasti ... gdje su oni danas, gdje su svih ovih 22 godine? Porodice se i danas vode kao raseljena lica, i danas su po bijelom svijetu, niko se još nije vratio svojim kućama. Toliko država vodi računa o svojim građanima, o Bošnjacima. Oni nas i ne smatraju svojim građanima – ogorčena je Hodžić. Godišnjica zločina obilježena je i komemorativnim skupom u Priboju.   

Oteti

U Sjeverinu su oteti: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Ćatović, Sabahudin Ćatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima Melvida Koldžić.

Pronađen je samo Medredin Hodžić u jezeru Perućac