BIH

Obilježeno 70 godina od oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu

Uskoro završetak obnove spomenika "Majka"

K.K.

22.10.2014

Polaganjem cvijeća na spomenik "Majka", te svečanom akademijom obilježen je 22. oktobar – Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu. Ove godine obilježava se jubilej, odnosno sedam decenija od oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu.

Prilikom polaganja cvijeća ispred spomenika "Majka" prisutnima se kratko obratio i Raif Dizdarević, učesnik NOR-a i jedan od onih koji su bili na dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva SFRJ. Dizdarević je naglasio značaj obilježavanja ovakvih datuma i stalne borbe protiv fašizma, ali i upozorio na odnos prema spomenicima iz perioda narodnooslobodilačke borbe.

Svečana akademija u povodu sedamdesete godišnjice oslobađanja Travnika održana je u centru za kulturu općine Travnik u prisustvu čelnih ljudi Srednjobosanskog kantona i općine Travnik. Obilježavanje ovog važnog datuma iz historije organizovalo je Udruženjem antifašista i boraca NOR- a, općine Travnik, a predsjednik udurženja  Fuad Lolić, najavio je skori završetak obnove spomenika "Majka" u središtu Travnika.

Društvo filatelista i kolekcionara Travnik sa Udruženjem antifašista i boraca NOR- a općine Travnik pripremilo je kovertu i pečat sa motivom Spomen-kosturnice "Majka" . Ovog 22. oktobra sve pošiljke iz Travnika imale su  pečat "70 godina oslobođenja Travnika".