BIH

Balijagić: Uputili smo dovu Allahu da kazni Bakira Izetbegovića i saučesnike u patnji radnika

Zabilježeno ispred Općinskog suda Zenica

A. Dž.

22.10.2014

Na Općinskom sudu u Zenici jučer je nastavljeno ročište u procesu koji je 36 bivših zaposlenika bivše Robne kuće "Bosna" pokrenulo protiv VF Komerca zbog, kako tvrde, nelegalne privatizacije objekta nekadašnje "Robne kuće Beograd" u ovom gradu.

Radnici u ovom radnom sporu traže nadoknadu svojih prava, koja su prema tužbenom zahtjevu  249.993, 5 KM.

Kako tvrdi njihov pravni zastupnik Faruk Balijagić, radnice RK "Bosna" su ostale "gladne i žedne, sa bolesnim muževima, jer je vladajuća oligarhija kroz SDA, Bakira Izetbegovića i njihove poslušnike u Zenici, dopustila pljačku građana".

- Usred Zenice, objekat od 11.000 kvadratnih metara, otet je od radnika, te je dozvoljeno da ga strana država proda bh. tajkunu preko firme iz RS-a. Ovaj nečuven potez omogućili su vladar naših sudbina Izetbegović i svi koji mu pomažu. Zato sam ja danas pozvao radnice da učinimo dovu da se krivac bakir Izetbegović kazni, da dobije što je zaslužio. I on i njegovi saučesnici koje predvodi načelnik Zenice (Husejin Smajlović, op.aut.), koji su omogućili bezočne pljačke radničke imovine. Dovu smo i učinili nakon danas završenog ročišta, a učinićemo isto i sa drugim sličnim slučajem, koji se vodi pred ovim sudom. Uputio sam potom pismu bratu po islamu, uvaženom reisu Kavazoviću, da pošalje dopise i utiče na onog, čiju pobjedu na izborima je promovirao svojim govorom na hutbama, da sada pomogne da te radnice ne ostanu gladne, da njihovi muževi imaju za lijekova, kazao je Balijagić.

On je dodao da se pred ovim sudom vode dva slična spora obespravljenih radnika Zenice, i to 124 radnice bivšeg zeničkog ogranka "Borca" Travnik, te ovaj sa VF-om. Jučer su svjedočili i predstavnici federalne Agencije za privatizaciju, koji su sudu pojasnili metode prodaje u privatizaciji.

Kako nam je potvrđeno iz Općinskog suda, glavna rasprava nije okončana danas, nego  će biti nastavljena 6. januara sljedeće godine, kada se očekuje i završetak iznošenja dokaza optužbe i odbrane.