CRNA HRONIKA

Anđelko Veljančić: Branimir Minić je stresao rafal u Borisa Govedaricu

U Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu „Lutka“

Admir Aljimi

22.10.2014

U nastavku suđenja Bojanu Cvijanu i osatlima u predmetu „Lutka“, jutros je u Sudu BiH kao svjedok optužbe saslušavan Anđelko Veljančić , bivši član kriminalne grupe Darka Eleza. Veljančić koji  je doveden iz KPZ Zenica gdje izdržava kaznu zatvora zbog pljačke 2,2 miliona maraka Privredne banke, jučer je u sudnicu ušao s fantomkom na glavi koju je odmah skinuo.

Na današnjem pretresu, odgovarajući na pitanja tužioca Dubravka Čampare, Veljančić je kazao da je pljačku novca Privredene banke organizirao Darko Elez i da on od te pljačke nije dobio ništa.

Veljančić je opisao i okolnosti u odnosu na više pokušaja ubistava Đorđa Ždrale, a opisao je i dešavanja vezana za ubistvo Borisa Govedarice u avgustu 2007. godine.

Veljančić je kazao da su prilikom jednog od pokušaja likvidacije Đorđa Ždrale bili u garaži Seada Robovića i da su za tu priliku nabavili Boru.  Tada su krenuli ka Lukavici, ali je Darko Elez u međuvremenu dobio poziv i zaustavili su se kod tržnog centra „Tom“  gdje se na semaforu pojavio bijeli BMW u kojem je bio Boris Govedarica.

Iako je Edin Ahmetspahić koji je nakon sporazuma s Tužilaštvom osuđen na pet godina zatvora, u svom svjedočenju rekao da je Veljančić izrešetao Govedaricu ispred „Toma“, Veljančić je jučer kazao:

- Ovo je odgovor Edinu. Branimir Minić je stresao rafal iz automatske puške u Govedaricu. Darko Elez je iz škorpiona ispalio pet do osam metaka, najvjerovatnije po fasadi susjedne zgrade. Na glavama smo imali perike ispod kojih su nam bile kape fantomke. Ja sam imao pištolj i gledao sam da nam Ždralini ljudi ne priđu s leđa- kazao je danas Veljančić.

Nakon bijega sa mjesta ubistva, vozilo koje su koristili su zapalili.

U toku je pauza, nakon koje se očekuje da će branioci optuženih saslušavati Veljančića.

Više informacija kasnije