BIH

Osporene primjedbe Bošnjaka u vezi sa isplatom ratne odštete

Odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS

Fena

22.10.2014

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) odlučilo je danas da dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

U Vijeću smatraju da normama ovog zakona nije dovedeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav RS-a. Također, Vijeće je ocijenilo da se osporena zakonska odredba ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda, niti sadrži nacionalni predznak, već tretira jednako sve osobe koje su ishodile pravosnažne i izvršne sudske odluke za naknadu štete.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatrao je da se povreda vitalnog nacionalnog interesa ogleda u tome što se, između ostalog, Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a osobama, koje su bila za vrijeme posljednjeg rata u logorima u RS-u, uglavnom pripadnicima bošnjačkog naroda, uskraćuje pravo na naknadu tada nastale materijalne i nematerijalne štete.

Takvo normiranje, prema navodima ovog kluba, predstavlja nastavak procesa uskraćivanja prava žrtvama torture i drugih teških povreda ljudskih prava, umjesto da im budu osigurane pune i efektivne mjere reparacije koje ne smiju da zavise od parlamentarne većine.