BIH

Uhapšeni novac stavljali na račune "off shore" kompanija u inostranstvu

Press konferencija u SIPA povodom akcije "Gibraltar"

Autor:M. AŠČIĆ

22.10.2014

Prema informaciji do koje je "Dnevni avaz" došao, a iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH, postupajući tužilac u ovom predmetu bit će Dragica Glušac, koja je i izdala naredbu za početak privođenja osumnjičenih.

U jutrošnjoj akciji "Gibraltar" pripadnici SIPA-e uhapsili su sedam osoba Sanjina Kulenovića, Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović, Lajlu Torlak, Darka Aleksića, Stipe Prlića te Zorana Bakulu. Dvoje osumnjičenin, Senad Zaimović i Ejub Kučuk se nalaze van BiH. Osumnjičeni su za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima, rečeno je na press konferenciji u SIPA.

Akcija se provodi u Sarajevu, Banjoj Luci, Posušju, Mostaru i Grudama.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi kriminalne grupe oštetili državu za 5 miliona eura. Dio ovih sredstva su pohranjena na račune "off shore" kompanija u inostranstvu, a dio na račune drugih osoba u inostranstvu, koji su kupovali skupocjena imovinu, nekretnine.

Pretresi se obavljaju na 16 lokacija.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić rekla je da očekuje da privedeni budu dovedeni u prostorije SIPA-e u narednih sat-dva, a da će nakon ispitivanja biti predati Tužilaštvu na dalje postupanje.

Ona je naglasila da je akcija provedena u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, Republike Srpske, Zapadno hercegovačkim i MUP-pm HNK.

U akciji "Gibraltar" ostvarena je i međnarodna saradnja sa organima iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i Srbije.