ZDRAVLJE U KUĆI

Laseri spas za išarano lice

Prošireni kapilari nikada sami ne iščezavaju

Prof. dr. Edin Suljagić

22.10.2014

Prošireni kapilari nastaju kao rezultat poremećene, tj. povećane funkcije krvotoka kože i nastaju kao posljedica gubitka tonusa mišićnih vlakana najsitnijih krvnih sudova na samoj površini kože.

Kuperoza je jedan od oblika teleangiektazija, koji može biti difuzan, kada zahvata cijelo lice, ili grupisan i tada se najčešće pojavljuje na obrazima, sredini čela ili oko nozdrva i usana. Kuperoza je mnogo češća kod žena nego kod muškaraca, a to se objašnjava prisustvom ženskog spolnog hormona estrogena. Javlja se u vidu crvenih filamenata ili končića koji su tanki kao dlaka, a nalaze se ispod samog epiderma.

Krvni pigment

Važno je znati da elementi kuperoze, kada se jednom pojave, nikada spontano ne iščezavaju. Zato je preventiva i najvažnija u terapiji. Ali, ako se prošireni kapilari ipak jave, laserski tretman 532 laserom je najefikasniji medicinski tretman za njihovo trajno uklanjanje. Laserska sonda promjera 1-3 mm emitira zeleno svjetlo selektivne talasne dužine koje se velikim afinitetom vezuje za hemoglobin (krvni pigment), tako da dolazi do spaljivanja kapilara i njihovog trenutnog iščezavanja, koje se prepoznaje po sivkastom prebojavanju.  

Nakon tretmana prisutno je crvenilo koje iščezava za nekoliko dana. Katkada je potrebno uraditi više tretmana da bi se postigao zadovoljavajući terapijski rezultat. Period između tretmana je 2 do 3 mjeseca. Tretmani su brzi, efikasni i često nemaju alternativu. Svakako je kožu prije, ali i poslije tretmana potrebno hladiti da bi tretman bio ugodniji, a i da bi se epiderm sačuvao od toplotne traume.

Mrlje vina

Prošireni kapilari su česta karakteristika tanke i osjetljive kože koja u poznim godinama postaje plavoljubičaste boje koja je neprirodna i ukazuje na ustajalu krv u kapilarima koja je puna toksina i ugljendioksida. Na ovakav tip kože nepovoljno utječu niska i visoka temperatura, kao i nagla promjena temperature, zbog čega se zimi pojavljuju ili pojačavaju crvene mrlje na koži.

Angiomi su, pored kuperoze, najčešći oblik proširenih kapilara i predstavljaju anglomerat enormno proširenih krvnih sudova. Mogu biti ravni kao mrlje vina, ravni ili podignuti, peteljkasti ili zvjezdasti. Terapija je isključivo medicinska i to laserskim tretmanima.

Eritroza je treći vid proširenih kapilara koja predstavlja difuzno crvenilo kože lošeg razgraničenja kao posljedica poliglobulinemije ili disekvilibrija vegetativnog nervnog sistema koji karakterizira velika emotivnost i vlažni dlanovi. Tretman je jedino moguće uraditi vaskularnim laserima. Međutim, potpuni estetski efekt, odnosno potpuno iščezavanje crvenila teže se postiže zbog difuznosti eritema i dubine kapilara.  

Diferencijalna dijagnoza

Teleangiektazije ili proširene kapilare potrebno je razlikovati od:

1. Purpura – To su male ograničene hemoragije koje nastaju izlaskom eritrocita iz malih krvnih sudova, a ako se ovakve promjene pritisnu prstom ili staklom, one ne iščezavaju kao što se dešava kod angioma.

2. Osipi – Scarlatina ili šarlah, rubeola itd.

3. Akne rozacea - Riječ je o hormonalno uvjetovanom neurovegetativnom oboljenju na koje se nadovezuje bakterijska infekcija koja je lokalizirana u folikuli dlake.