BIH

Jovanović: Ponovno brojanje glasova traje duže nego 2010.

Direktor Koalicije "Pod lupom"

Autor:A. Nu.

22.10.2014

Dario Jovanović, direktor Koalicije "Pod lupom", kazao je da su njihovi posmatrači s manje od tri posto biračkih mjesta izvijestili o nepravilnostima te da su se one u tim izbornim jedinicama većinom odnosile na nedostatak ili nestanak izbornog materijala.

Komentirajući odluku CIK-a da se na 31 biračkom mjestu ponovno broje glasački listići zbog uočenih nepravilnosti do kojih je došlo tokom brojanja, Jovanović je kazao da se to radi u skladu sa zakonskom izbornom procedurom.

- CIK ima 20 dana od završetka izbora da utvrde preliminarne rezultate. Pretpostavlja se da su u CIK-u donijeli takvu odluku jer se ne podudara zbir birača koji su izašli da glasaju s brojem iskorištenih, neiskorištenih i nevažećih glasačkih listića. Naime, CIK u sistem samo dobiva glasove koji su prebrojani, a njih sistem upozori gdje matematika ne odgovara. Oni sada zbog toga rade ponovno brojanje da bi bili sigurni, što je bolje, mada sve traje duže nego što je planirano, dok je to za vrijeme prošlih izbora, 2010. godine, išlo dosta brže - pojasnio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, najveću odgovornost za nepravilnosti trebaju da snose birački odbori.

- Birački odbori očigledno nisu bili dovoljno educirani da bi znali i upakirati izborni materijal. No, prije samog pakovanja trebali su znati da moraju sve listiće prebrojati i utvrditi da nema odstupanja u broju zaprimljenih glasačkih i u broju onih koji su ispunjeni, i onih koji su nevažeći - istakao je Jovanović.