ZDRAVLJE U KUĆI

Cigarete pogoduju nastanku karcinoma

Duhan i duhanski proizvodi ugrožavaju oralno zdravlje

Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

22.10.2014

Nije tajna da pušenje ima štetan utjecaj na zdravlje ljudi, ali treba naglasiti da korištenje duhanskih proizvoda može imati ozbiljne posljedice na cjelokupno oralno zdravlje. Pušenje može utjecati na brojne poremećaje oralnog zdravlja, od nastanka oralnih karcinoma to obojenja zuba.

Vrlo teško je utvrditi u kojim procentima pušači više obolijevaju od oralnih karcinoma u odnosu na nepušače, ali postoje istraživanja koja ukazuju da je povećana incidenca ovog oboljenja kod pušača i do 90 posto. Druga istraživanja ukazuju na šest puta veću incidencu obolijevanja pušača od oralnih karcinoma u odnosu na nepušače.

Gubitak kosti

Naravno, ni svi pušači nisu isto izloženi mogućnosti obolijevanja i to umnogome ovisi o tome koliko dugo se konzumira duhan, u kojim
količinama, koja vrsta duhana...

Osim povećane incidence oralnih karcinoma kod pušača, isto imaju povećanu incidencu paradontalnih oboljenja. Za paradontalna oboljenja se često veže i gubitak kosti. Sve počinje kao upala gingive koja se širi i dovodi u konačnici do gubitka zuba.

Postoje nehirurški i hirurški protokoli za tretman paradontalnih oboljenja, ali učinak terapije u mnogome ovisi da li je pacijent konzument duhana i duhanskih proizvoda. Istraživanja ukazuju na povećanu incidencu paradontalnih oboljenja i do 60 posto kod pušača.

Specijalne paste

Također, integracija dentalnih implantata je veća kod osoba koje nisu konzumenti duhana. Kao što je poznato, duhan se može konzumirati pušenjem, inhaliranjem i žvakanjem. Sve tri forme su podjednako štetne, s tim da duhan za žvakanje sadrži šećer koji povećava mogućnost pojave karijesa.

Stoga se savjetuje i s aspekta očuvanja te unapređenja oralnog zdravlja prestanak pušenja. Mnogi se vrlo teško mogu odreći duhanskog poroka pa im se nadalje preporučuje upotreba specijalnih pasti za zube, pojačana higijena u smislu češćeg pranja zuba i ispiranja usta uz upotrebu dentalnog konca.

Kako je dokazano da pacijenti konzumenti duhana i duhanskih proizvoda imaju veću mogućnost da ugroze oralno zdravlje, to trebaju imati i češće kontrolne preglede kod stomatologa.

Smanjiti konzumiranje

Ukoliko koristite duhan i duhanske proizvode, potrebno je da razmotrite smanjenje i prestanak konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda kako biste djelovali preventivno na pojavu oralnih karcinoma, paradontalnih oboljenja te unaprijedili oralnu higijenu i zdravlje.