GLOBUS

Tri pacijenta primila krv preživjelog od ebole

Eksperimentalni lijek u SAD-u

(Mi.K.)

22.10.2014

Tri pacijenta u SAD-a do sada su primili krv, ili krvnu plazmu doktora Kenta Brentlija, jednog oboljelog koji je preživio ebolu, kao eksperimentalni tretman protiv zaraznog virusa.

Preživjeli možda imaju dovoljno visok nivo antitela u svojoj krvi i mogu da pomognu u borbi protiv virusa ebole drugim obolelim pacijentima, ali tretman transfuzijom krvi moraće da prođe stroge testove kako bi se utvrdilo da li je uspješan,  ističu stručnjaci, piše B92.

Doktor Džesi Gudman, profesor medicine i infektivnih bolesti na Medicinskom centru univerziteta "Džordžtaun" naveo je da je potrebno još istraživanja o efektivnosti transfuzija.

- Ne znamo da li transfuzija krvi od nekoga ko se oporavio od bolesti zaista pomaže. Ne znamo. Činjenica da neki koji su primili krv ozdrave, ne znači da su se oporavili zahvaljujuci transfuziji - objasnio je Gudman.

On je dodao da je transfuzija, možda, samo jedan od elemenata tretmana liječenja, a da su hitna medicinska pomoć i sveukupno zdravstveno stanje pacijenta bitni faktori ozdravljenja.

Međutim, iako se utvrdi da krv dr. Brentlija nije ključni dio tretmana, prof. Lorens Gostin s univerziteta "Džordžtaun" smatra da njegova i krv svih koji su preživjeli ebolu, pripada svima.

- Svi smo mi pripadnici ljudske rase i kao takvi to znači da ne bi trebalo da budemo sebični. Trebalo bi da budemo okrenuti zajednici. Ne bi trebalo da postoje patenti ni finansijska dobrobit. Ne bi trebalo oklevati. Svima je jasno šta je etički ispravno uraditi - naveo je prof. Gostin.

Sredinom oktobra 2013. dr. Brentli se preselio u Monroviju, u Liberiju sa suprugom Amber i dvoje dece, gde su planirali da rade kao ljekari -misionari u jednoj humanitarnoj organizaciji.

Prvi put je čuo za širenje ebole krajem marta ove godine i u narednih nekoliko mjeseci postao jedan od svega dva ljekara u Monroviji koji je liječio pacijente zaražene ebolom, da bi tokom sljedećih mjesec i po broj pacijenata rastao i bio je preplavljen njima.

U julu se razbolio i u jednom trenutku neko mi je pomenuo eksperimentalni lijek. Djelovao je u slučaju majmuna, ali nikada nije bio testiran na čovjeku. Pristao je da primi lijek i ozdravio je.