BIH

Golijanin: "Nema ništa od Južnog toka kroz RS!"

Press konferencija PDP-a

Fena

22.10.2014

"Južni tok“ se neće graditi u Republici Srpskoj (RS), jer trasa tog gasovoda ne prolazi kroz RS, već Srbiju i ide dalje jednim dijelom kroz Mađarsku i još neke zemlje - tvrdi član Predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP) Aleksandar Golijanin.

- Jedino što RS može jeste prespojiti se na neko "slijepo crijevo“ negdje u Sremu i u tom slučaju sve obaveze bi pale na RS - rekao je Golijanin danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci i dodao da RS nema sredstva za finansiranje te gradnje.

On tvrdi da od tog projekta "u RS nema ništa, već se samo stvara privid da se nešto dešava i bit će investicija“ te dodaje da je više puta ukazao na niz projekata koji nikada nisu realizirani u energetskom sektoru RS, koji jedini može biti okosnica privrednog rasta.

- Istovremeno je Milorad Dodik svojim tajkunima iz svijeta dao džabe prirodne resurse - rekao je Golijanin i podsjetio da je data koncesija za Termoelektranu Ugljevik tri "Komsar energyu“ Rašida Serdarova, te EFT-iju za Termoelektranu u Stanarima.

U PDP-u su zadovoljni izbornim rezultatima, jer, kaže Golijanin, zadržali su sedam i očekuju i osmi poslanički mandat, i sve to su uspjeli i pored svih problema.

Uvjereni su u pobjedu svog lidera Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH iz RS.

Golijanin smatra i da je logično da se Vijeće ministara sastavi od stranaka čiji su članovi u Predsjedništvu BiH.

On je naveo da je potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić jučer pokazao nervozu te stranke, "sastavaljući Vijeće ministara BiH i prije konačnih rezultata".

Golijanin ne vjeruje da će aktuelna većina u RS imati većinu u Narodnoj skupštini RS, a navodi da niko iz PDP-a neće napustiti stranku kako bi dali većinu dosadašnjoj koaliciji u RS.