BIH

AVAZOVA PRIČA Kako je oprano 8 miliona KM!

Predmet "Eronet" ponovo u Mostaru, SIPA već utvrdila

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.10.2014

U okviru policijske akcije "Gibraltar" koju po nalogu Tužilaštva BiH prvode pripadnici SIPA-e u toku su hapšenja devet osoba osumnjičenih za višemilionske malverzacije, među kojima su i direktori kompanije "Eronet" Stipe Prlić i Zoran Bakula. Među osumnjičenima su i Neven Kulenović (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), glavna i odgovorna urednica i direktorica marketniga PINK-a BH,  Darko Aleksić (1965.), Direktor mreže Plus, te osumnjičeni Ejub Kučuk (1973.) agencija MITA i Senad Zaimović direktor "Fabrike" (1964.).

"Dnevni avaz" je u januaru 2014. godine izvještavao o aferi ERONET i o tome na koji način i kako je oprano osam miliona maraka. U nastavku pročitajte tekst objavljen u "Dnevnom avazu"od 31. januara o aferi Eronet:
 

"screen-2

Faksimil teksta "Dnevnog avaza" o "Eronet aferi" objavljen 31. januara 2014.

Faksimil teksta "Dnevnog avaza" o "Eronet aferi" objavljen 30. januara 2014. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/141977/saznajte-kako-su-prlic-bakula-i-kulenovic-prali-novac-u-firmi-s-gibraltara#sthash.Vt9igPuP.dpuf
Faksimil teksta "Dnevnog avaza" o "Eronet aferi" objavljen 30. januara 2014. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/141977/saznajte-kako-su-prlic-bakula-i-kulenovic-prali-novac-u-firmi-s-gibraltara#sthash.Vt9igPuP.dpuf

Spis o predmetu o malverzacijama u telekom operateru „HT Eronet“ u Mostaru, koji sadrži podatke o nezakonitom izvlačenju višemilionskih iznosa iz te firme, iz Državnog tužilaštva vraćen je ove sedmice Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na daljnje postupanje, potvrdio je Nijaz Mehmedbašić, glavni tužilac tog tužilaštva, "Dnevnom avazu".  

Hitno u rad

Afera o kojoj istraga traje godinama, u koju su se zbog učešća bh. državljana u pranju novca u tim zemljama, uključili i pravosudni organi Slovenije i Austrije, o čemu je pisao i bečki dnevnik "Die Presse", što smo objavili u jučerašnjem broju, mogla bi konačno dobiti i svoj epilog.

Glavni akteri ove priče Stipe Prlić, direktor „Hrvatskih telekomunikacija Eronet" (HT)  Mostar, Zoran Bakula, direktor mobilne mreže „HT Eroneta", Neven Kulenović, direktor i osnivač više marketinških agencija, ali, kako saznajemo, i još najmanje osam osoba, uskoro bi se mogli suočiti s optužnicom o počinjenju više krivičnih djela teških nekoliko desetina miliona maraka.   

zoran-bakula-133716

Zoran Bakula

Prema najavi iz Tužilaštva HNK, ovaj predmet nakon višegodišnjih istraga, ispitivanja i pretresa bit će stavljen u obradu po hitnom postupku.

Iako je prvi čovjek Tužilaštva HNK za "Avaz" kazao da se nadao da će predmet preuzeti Državno tužilaštvo, tužilac Tužilaštva HNK Spomenko Jukić, kojem je spis o „HT Eronetu" na sto iz Sarajeva stigao u srijedu, kaže da se u ovom slučaju nema više na šta čekati.

- Ovdje se mora krenuti u postupak vrlo brzo. Nema se tu šta čekati. Tek sam zaprimio taj akt, bio je u Državnom sudu. Ovo traje, ali nisam ja kriv. Predmet će biti uzet hitno u rad, ali ne mogu ništa prejudicirati - kaže Jukić za "Avaz".

Jukić pojašnjava da je spis o "Eronetu" toliko obiman da se sastoji iz više predmeta. I to od onoga za koji je informacije prikupljala Finansijska policija FBiH, zatim Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a po čijem se jednom izvještaju Tužilaštvo BiH proglasilo nenadležnim, te predmet koji se odnosi na pravnu pomoć koju je u ovom slučaju zatražila Slovenija.

stipe-prlic-portret

Prlić: Saslušavan po zamolbi Slovenije

- Što se tiče predmeta iz Austrije, o njemu nemam informacije, nego prema nezvaničnim  saznanjima znam da će Austrija zatražiti ustupanje kaznenog gonjenja u slučaju "Eronet" od Državnog tužiteljstva - pojašnjava Jukić.

Iz SIPA-e je jučer "Avazu" potvrđeno da istraga u predmetu „HT Eronet" još traje, i to po zahtjevu Tužilaštva BiH iz avgusta prošle godine. Također, naveli su da su u ovom predmetu u proteklom periodu postupali po informacijama zaprimljenim od stranih finansijsko-obavještajnih jedinica o sumnjivim transakcijama izvršenim s računa jedne offshore kompanije u korist ino-računa više osoba državljana BiH.

Inače, istražitelji SIPA-e kriminalom u "Eronetu" su se bavili 2012. i skoro cijelu prošlu godinu. Tužilaštvu BiH dostavili su izvještaje protiv jedanaest fizičkih i šest pravnih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su se bavile organiziranim kriminalom, i to pranjem novca, utajom poreza, zloupotrebom položaja, sklapanjem štetnih ugovora...  

- Izvještajima je utvrđeno da su prijavljene fizičke osobe počinjenim krivičnim djelima stekle protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 8.202.921 KM, što je ujedno i iznos "opranog novca". Na taj način osumnjičeni su i izbjegli obračunavanje i plaćanje poreza na dobit u ukupnom iznosu od oko 820.292 KM za koji su oštetili budžet BiH - kazali su nam u SIPA-i.

Iz Tužilaštva BiH na sve naše upite o ovom predmetu jučer smo dobili odgovor sažet u jednoj rečenici.

Štetni ugovori

- Tužiteljstvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit - poručili su iz Državnog tužilaštva.

No, "Avaz" saznaje da je mimo iznosa čiju je pronevjeru otkrila SIPA, značajne pronevjere otkrila i Finansijska policija FBiH.

- U više navrata potpisano je nekoliko štetnih ugovora s firmom "Huavej", na čijem se čelu nalazio brat vlasnika SV-RSA Nevena Kulenovića, a postoje indicije da je samo jednom prilikom sklopljen ugovor na više od dva miliona KM za robu koju je odmah trebalo otpisati - tvrdi naš izvor blizak istrazi.

Prlić, Bakula i Kulenović jučer nisu odgovarali na naše pozive, a ni na pisane upite.

neven-kulenovic

Kulenović: Koristio marketing

Kako su izvlačili novac  

Slovenski i austrijski istražitelji otkrili su da je pranjem novca, kroz marketinške usluge putem medija i marketinških agencija, iz "Eroneta" novac izvlačen tako što je ta kompanija plaćala nešto niže cijene nego da je samostalno nastupala prema medijima koji su objavljivali njihove reklame, a istovremeno SV-RSA je dobivala popust za emitiranje i do 95 posto.

Dio razlike novca slijevao se na nerezidentni račun firme u Sloveniji, da bi se putem kompanije "3 Media" Nevena Kulenovića, registrirane na Gibraltaru, vraćali novčani iznosi na račune Kulenovića te čelnih ljudi HT-a Mostar Stipe Prlića, Zorana Bakule u Austriji.  

Novinar "Die Presse" o "Avazu"

hervig-heler-faksimil

Faksimil Helerove Facebook stranice

Hervig Heler (Herwig Holler), autor teksta o pranju novca u "Die Presse", koji smo prenijeli jučer, na svoj Facebook profil stavio je naslovnicu "Dnevnog avaza", a iznad faksimila je napisao:

- Moja saznanja o pranju novca na relaciji Grac - Bosna danas su (četvrtak, op. a.) na naslovnici "Dnevnog avaza", najvažnijih dnevnih novina u BiH - napisao je Heler.

Koje firme iz Sarajeva su istražitelji spomenuli

Značajne sume novca iz "Eroneta" oprane su i u  Austriji o čemu smo već pisali jučer , a slovenski istražitelji na čelu sa Harijem Furlanom, višim tužiocem Specijaliziranog tužilaštva Slovenije, otkrili su da je na transakcijski račun firme "3 Media Limited" u UniCredit banci u Ljubljani od 2008. do 2010. od strane nekoliko privrednih društava iz BiH izvršeno više novčanih doznaka u iznosu od 1.947.192 eura.

Spominju se firme SV-RSA, Mreža plus, Pink Company, Ujedinjeni mediji i UFA Media, sve iz Sarajeva. Furlan, koji je inače nekada bio međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH, sa svojim timom je čak boravio i u Mostaru, kako bi se bolje upoznao s ovim slučajem, a tadašnji predmetni tužilac Predrag Tomić, saslušao je po zamolnici Slovenije Prlića, Bakulu i Kulenovića.

Tomić, koji je u međuvremenu imenovan za tužioca BiH, jučer nije bio raspoložen za temu o aferi u HT "Eronetu".

- Ne mogu ništa reći  i nisam ovlašten sada da govorim o tom predmetu - kratko je kazao Tomić.