BIH

CIK organizira novu prevaru!

Zašto još nema potpunih rezultata izbora

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.10.2014

Centralna izborna komisija već danima ne objavljuje nove rezultate općih izbora. Za državni nivo nedostaje 12 posto glasova, za kantone 19 posto, za FBiH 14 posto glasova. Rastu strahovi da ovo odgađanje otvara prostor za žestoke manipulacije dok javnost nema adekvatnu pažnju . Prema nezvaničnim informacijama iz Goražda još nije evidentirano i upisano skoro 50 posto glasova ! Brojne su i sad već očigledne malverzacije i biračkih odbora koji su na pojedinim mjestima upisivali koliko hoće glasova, a negdje su glasovi brisani, dok su s pojedinih mjesta potpuno nestali.

Uprkos tome CIK-a odbacuje odgovornost za kašnjenje u dostavi preliminarnih rezultata glasanja od 12. oktobra na općinske, odnosno gradske izborne komisije, potvrđujući da ima nešto sporno..

Suad Arnautović, član CIK-a predložio je, a CIK usvojio zaključak kojim se traži utvrđivanje odgovornosti općinskih i gradskih izbornih komisija.

- Treba da identifikujemo sve komisije koje nisu ispoštovale zakonsku obavezu da do 13. oktobra u 11 sati u elektronsku bazu unesu podatke s biračkih mjesta, pa je to umjesto njih morao raditi Glavni centar za brojanje - rekao je Arnautović .

On je pojasnio i da se zbog nemara i neažurnosti lokalnih komisija tek jučer uspjelo unijeti 100 posto biračkih zapisnika u sistem i zato se kasnilo s objavom preliminarnih rezultata.

- Primamo uvrede da smo mi spori, a svoj posao nisu uradile lokalne izborne komisije- naglasio je Aranutović.

Rok za potvrđivanje konačnih izbornih rezultata je 11. novembar.

Ko u CIK-u pokušava oteti dva mandata SBB-a u korist SDA?

U Savezu za bolju budućnost smatraju vrlo neobičnim da podaci koji stižu iz inozemstva, nepotvrđeni glasovi, kao i oni koji su došli od mobilnih timova, pokazuju paradoksalnu koliziju s dosadašnjim trendovima. 

Primjerice, na skoro milion obrađenih glasačkih listića bilježi se trend prema kojem je SBB u utrci za Parlament FBiH konstantno ispred Demokratske fronte, a prema najnovijim podacima CIK-a, DF dobiva više od 200 posto glasova više od SBB-a! 

Situacija sa SDA još je gora. Na osnovu gore spomenutih glasova, SDA ima i do 400 posto više glasova od SBB-a!?

U SBB-u sumnjaju da se na svaki način pokušava smanjiti jedno poslaničko mjesto SBB-a u Federalnom parlamentu, kao i uzeti peti mandat u Državnom parlamentu, a sve to u korist SDA, kažu iz Pres-centra SBB-a. 

Inače, primjećuju se i drugi šokantni primjeri. Tako je došla jedna vreća glasačkih listića gdje su svi glasovi otišli prema HDZ-u 1990 Martina Raguža, dok su u drugoj vreći glasovi otišli isključivo za SDA. Ovo, kako su primijetili posmatrači iz više drugih stranaka, otvara prostor za ocjene o potpunoj neregularnosti rezultata i raspada kompetencije u Centru za brojanje CIK-a, čulo se danas među posmatračima u Zetri, gdje se broje glasovi.