SARAJEVO

Kozadra dogovorio da se usvoji rebalans budžeta?

Kako bi skinuo odgovornost sa sebe

K. KEŠMER

22.10.2014

Prijedlog rebalansa budžeta KS, kojim bi se trebao umanjiti za oko 150 miliona KM, sutra bi se trebao naći na sjednici Vlade. Kako saznajemo, v. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA) dogovorio je s ostalim ministrima njegovo usvajanje.

Bez problema

Prije nepuna dva mjeseca, kao ministar finansija, pokrenuo je inicijativu za izmjene budžeta jer su prihodi drastično umanjeni i nisu se mogle izvršavati ni osnovne obaveze. Tada se nalazio u nezavidnom položaju jer mu zbog rebalansa, koji bi značio umanjenje budžeta javnih ustanova, preduzeća, pa čak i plaća, nisu bili naklonjeni iz SDA, iako je to zakonska obaveza zbog čijeg bi kršenja odgovarao sam Kozadra kao ministar finansija.

150 miliona umanjenje

No, on je, uprkos negodovanju stranačkih šefova, odlučio staviti rebalans na dnevni red sjednice Vlade. Izvor blizak Vladi potvrdio nam je da je dogovor postignut prošle sedmice.

- Tako na sjednici ne bi trebalo biti problema. On time ispunjava svoju zakonsku obavezu, a SDA ostavlja mogućnost da preko zastupnika zaustave taj proces - kaže naš izvor i dodaje da izmjene sigurno neće razmatrati trenutni saziv Skupštine, već novoizabrani.

Loša računica

Na ovaj bi način Kozadra, koji je i napravio prijedlog budžeta koji iznosi skoro 800 miliona KM, izbjegao odgovornost, iako je od opozicije bio upozoravan da njegov proračun nije realan i da će proizvesti finansijsku katastrofu i nelikvidnost Kantona. Kozadra je ipak insistirao na tome da bi u predizbornoj godini prikupio političke poene za sebe i svoju stranku.

Za nagradu mu obećan novi mandat

Upravo bi Kozadri njegova poslušnost i skoro bespogovorno ispunjavanje želja i naredbi koje mu pristižu iz Kantonalnog odbora SDA mogli donijeti novi ministarski mandat.

- Iako stranačko rukovodstvo nije bilo za to da on bude kandidat za mandatara nove Vlade KS ukoliko SDA bude formirala vlast, to se sada mijenja. Kao nagradu za dobro obavljen posao i realizaciju svih naredbi mogao bi biti kandidat za premijera - tvrdi naš izvor.