CRNA HRONIKA

Stipe Prlić na saslušanju u Mostaru

Akcija "Gibraltar"

M. Sm

22.10.2014

Iako su u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona istragu  u predmetu o malverzacijama u telekom operateru "HT Eronet" Mostar,  koji sadrži podatke o nezakonitom izvlačenju višemilionskih iznosa iz te firme skoro priveli kraju, ovaj slučaj je prije nekoliko dana, po nalogu Državnog tužilaštva, proslijeđen u ovu pravosudnu instituciju.

To je rezultiralo i jutrošnjom akcijom "Gibraltar", a prema neslužbenim informacijama, prvoosumnjičeni Stipe Prlić, direktor "HT Eroneta", je u pratnji inspektora SIPA-e u glavnoj  zgradi.

hr-eronet-u-mostaru

Ispred zgrade Eroneta u Mostaru

Podsjetimo, početkom septembra je Specijalno tužilaštvo Slovenije, u kojem je vršena istraga protiv Prlića, Bakule i Kulenovića zbog pranja novca u slovenskim bankama, preko Državnog tužilaštva, zatražilo očitovanje o tome da li će Kantonalno tužilaštvo u Mostaru preuzeti ovaj predmet ili pružiti pravnu pomoć.

Inače, spis o "Eronetu" se sastoji iz više predmeta, jednog za koji je informacije prikupljala Finansijska policija FBiH, zatim Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te predmet iz Slovenije.