BIH

UIO traži pomoć Tužilaštva

Vlasnici se kriju od inspektora, radnici masovno dobivaju otkaze

S. DEGIRMENDŽIĆ - S. TULIĆ

22.10.2014

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) danas će uputiti Tužilaštvu BiH pismeni dopis za odobrenje naredbe da se izuzme kompletna dokumentacija vezana za firme TUŠ d.o.o. i TUŠ Trade, potvrdio je za "Avaz" Ratko Kovačević, portparol Uprave.

Ovaj kompanija se posljednjih dana našla u središte pažnje javnosti, ali i pod lupom istražitelja UIO zbog poreskih dugovanja, neopravdanog traženja povrata PDV-a, sumnjivih transakcija sa povezanim pravnim licima, dugovanja prema dobavljačima koja premašuju 20 miliona KM....

Doveli bodigarde

Kovačević je potvrdio da su inspektori UIO pokušali doći do vlasnika firmi TUŠ, ali da nisu uspjeli, te da su dosad uspjeli kontaktirati samo s knjigovodstvenim radnicima.

- Sada čekamo odobrenje od Tužilaštva da izuzmemo kompletnu dokumentaciju o njihovom poslovanju od osnivanja ovih firmi, gradnje objekata i provjere svih faktura i svega ostaloga od osnivanja pa do sada. To što naši inspektori ne mogu doći do vlasnika dodatni je razlog zašto idemo u cijeli ovaj postupak - kazao je Kovačević.

ratko-kovacevic-28888

Kovačević: Danas ide dopis Tužilaštvu

U međuvremenu, radnici TUŠ-a kojih je, kako se pretpostavlja, u FBiH i RS bilo oko 600 masovno preuzimaju rješenja o otkazu i radničke knjižice. Tako je njih 35 od 50, koliko ih je dobilo rješenje o otkazu u bihaćkom TUŠ-u 15. oktobra, jučer ispred zgrade Uprave u Bihaću, čekalo da dobiju radničke knjižice.

Jedan broj ogorčenih radnika, među kojima je i Kenedi Mešanović, koji je u TUŠ-u radio 16 godina nije htio preuzeti rješenje o otkazu.

- Nismo dobili otpremnine, a dužni su nam platu i po. Mi tražimo svoja prava koja ne možemo ostvariti. Doveli su i bodigarde, jer misle da ćemo mi praviti nerede - kaže Mešanović.

Nakon 7,5 godina radnoga staža otkaz je dobila i Rasima Halilagić.

- Napisali su mi da sam tehnološki višak, a firma u finansijskim problemima. Katastrofa. Majka sam dva studenta. Ostali su mi dužnu jednu i po platu i otpremninu. Nije to malo. Ne znam ni sama gdje ću - kaže Halilagić.

Krivična prijava

Istovremeno, bh. dobavljači koji su TUŠ snabdijevali s robom, a kojima je ova firma ostala dužna oko 20 miliona KM od države traži da ih zaštiti. Oni strahuju da će vlasnici TUŠ-a prodati objekte i pobjeći iz naše zemlje ne izmirivši dugovanja prema njima. Kako je za "Avaz" jučer potvrdio Nedim Kalamujić, dobavljači će i sami poduzeti određene korake.

- Podnijet ćemo do kraja sedmice krivičnu prijavu za pokušaj prevare protiv osnivača i odgovornih lica kompanija iz grupacije "TUŠ" sa zahtjevom za zaštitne mjere, kao što su blokiranje imovine i ograničenja kretanja do provođenja detaljne istrage - kazao je Kalamujić.

Slovenska kompanija TUŠ, podsjećamo, naprasno je prije dva dana objavila da zatvara sve objekte u BiH zbog loše kupovne moći stanovništva i posljedica poplava. No, pravi razlozi su finansijski problemi ove firme koja samo UIO duguje  678.916 KM, kao i već navedena dugovanja dobavljačima, dok će se dug prema radnicima očigledno tek zbrajati.

Objekte kupuje "Bingo"?

Navodno bi objekte TUŠ-a trebao kupiti domaći "Bingo", ali potvrdu ove informacije jučer nismo mogli dobiti. Ni jučer se niko na dostupne brojeve TUŠ-a u Bihaću nije javljao, a u sjedištu TUŠ Holdinga u Celju u Sloveniji uputili su nas na poslovnicu TUŠ-a u Sarajevu, gdje niko nije odgovarao na pozive. Ranije smo objavili da je imovina TUŠ-a u BiH opterećena hipotekama slovenskih banki u vrijednosti od 50 miliona KM.

Ni traga ni glasa

S radnicima koji ovih dana preuzimaju rješenja o otkazu i radničke knjižice komunicira tek osoblje iz administracije, koje se prema tvrdnjama otpuštenih radnika još jedino vodi kao zaposleno.

Vlasnik kompanija TUŠ u BiH je Mirko Tuš koji slovi za jednog od najbogatijih Slovenaca, s bogatstvom procijenjenim na 250 miliona eura. Saznajemo da su firme TUŠ-a blokirane u Srbiji, Hrvatskoj i u Makedoniji, da su ostavili dugovanja i u tim zemljama, te nestali.