BIH

Meteoalarm izdao narandžasto upozorenje za cijelu BiH, nevrijeme izazvalo probleme na elektromreži

Danas vrijeme potencijalno opasno

Redakcija

22.10.2014

Federalni hidrom eteorološki zavod uzdao je narandžasto upozorenje za Cijelu Bosnu i Hercegovinu. U upozorenju Meteoarama stoji da se tokom dana očekuje se jak, na momente olujan vjetar te da je vrijeme danas u BiH potencijalno opasno.

Nakon što je u proteklim danima preovladavalo sunčano i toplo vrijeme danas će u našoj zemlji biti oblačno sa kišom, a na planinama se očekuje i snijeg.

Kako su potvrdili za "Dnevni avaz" iz Civilne zaštite BiH u Unsko - sanskom kantonu je uslijed jakog vjetra u pojedinim dijelovima došlo do prekida napajanja električnom energijom.

Također, jak vjetar i kiša izazvali su probleme u snabdijevanju električnom energijom na području Prijedora.

U prijedorskoj Elektrodistribuciji su rekli da je zbog olujnog nevremena bez struje veći broj sela u toj regiji, među kojima Kevljani, Jugovci, Brezičani, Čejreci, Konjevići, Marićka, Jelovac, Donji Petrov Gaj, Puharska, Krivaja, Zecovi.

Promjena vremena uz jak vjetar izazvala je prekide u napajanju strujom i u nekim banjalučkim naseljima te u Bosanskom Novom i Bosanskoj Dubici.

Nadležne ekipe su na terenu i otklanjaju kvarove.

Po prognozi meteorologa, očekivana količina padavina na području Banje Luke tokom dana bit će od 30 do 50 litara po metru kvadratnom.

Ta količina padavina može usloviti prolaznu bujicu potoka i rječica.
I temperatura je već naglo pala u odnosu na jučer, pa je u Banjoj Luci u 9.00 sati izmjereno svega šest stepeni Celzijusa.

U četvrtak se, od zapada do istoka Republike Srpske, očekuje pretežno do potpuno oblačno vrijeme uz slabu mjestimičnu kišu i sa slabim snijegom na planinama na istoku.

Meteorolozi najavljuju da će u petak, subotu i nedjelju jutra biti hladna, posebno u višim krajevima gdje se očekuju slabi do umjereni mrazevi.

Preko dana prognozira se pretežno suho vrijeme.